Thailand verwacht snellere economische groei door heropening toeristische sector

De Thaise economie zal dit jaar met maar liefst 1,2 procent groeien dankzij de heropening van de belangrijkste toeristische sector. Dat is meer dan de 1 procent die het ministerie van Financiën eerder voorspelde.

De heropening van de Thaise economie voor gevaccineerde bezoekers, die deze maand van start ging, heeft de economische activiteiten in het vierde kwartaal gestimuleerd. Dat zegt minister van Financiën Arkhom Termpittayapaisith. Hij voegt eraan toe dat de groei volgend jaar kan oplopen tot 4,5 procent, wat meer is dan de eerdere prognose van 4 procent van het ministerie.

De nieuwe groeiramingen voor 2021 en 2022 liggen in lijn met de laatste prognoses van de Nationale Raad voor Economische en Sociale Ontwikkeling. Die ramingen liggen echter veel hoger dan de prognose van de centrale bank, die een groei voorspelde van 0,7 procent dit jaar en 3,9 procent voor de volgende 12 maanden.

In Thailand is het aantal besmettingen met Covid-19 en het aantal ziekenhuisopnames gedaald omdat de vaccinatiegraad stijgt. Het aantal actieve gevallen is gedaald tot 87.271 op zondag, het laagste getal sinds 11 juli. Het gemiddelde dagelijkse besmettingspercentage is gedaald tot 6.600 gevallen deze week, komend van een piek van meer dan 20.000. Dat bleek uit gegevens van het ministerie van Volksgezondheid.

Dat is goed nieuws voor de toeristische sector, die doorgaans veel bezoekers trekt naar het nachtleven van Bangkok. De regering overweegt daarom om bars en nachtclubs weer te heropenen nadat de uitbraak afneemt. Bovendien heeft 54 procent van de bevolking twee vaccindoses gekregen, waarmee ook quarantainevrij reizen vanaf december steeds haalbaarder wordt. Een extra impuls voor het toerisme dus.

“De regering zal helpen”

De centrale bank weerstaat ook de druk om de rente te verhogen als gevolg van de toegenomen overheidsuitgaven, de brandstofprijzen en de inflatie. Dat laat de minister van Financiën nog weten. “Het fiscale en monetaire beleid zullen gesynchroniseerd blijven om het economisch herstel te ondersteunen”, voegde hij eraan toe.

“Met het verwachte wereldwijd economisch herstel in 2022 en een sterkere greep op de uitbraak zal de regering helpen om de groei te ondersteunen.” Het gaat dan om de stimulatie van consumptie, de export, de particuliere investeringen, de overheidsuitgaven en het herstel van de bedrijven. De uitgaven van de regering ter ondersteuning van de economie bedragen tot dusver het equivalent van 14,6 procent van het bbp.

De regering wil economische schokken opvangen door de groei in elke sector te stimuleren, zegt de minister. “Ze probeert ook dubbele tekorten op de begroting en de lopende rekening te vermijden, en de Thais aan te moedigen om naar het buitenland te reizen om de wisselkoers op een passend niveau te houden.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20