Thailand gaat inspanningen doen om ouderschap te promoten; land registreerde vorig jaar meer overlijdens dan geboortes

Thailand heeft meer geboortes nodig. Het land wordt met dalende geboortecijfers geconfronteerd en dat dreigt belangrijke economische consequenties te hebben. De Thaise overheid wil daarom een programma opstarten dat de kinderwens bij de gezinnen zou moeten stimuleren.

Onder meer zal in bijkomende kinderopvang worden geïnvesteerd, terwijl tevens gedacht wordt aan de uitbouw van een netwerk van vruchtbaarheidscentra en extra mogelijkheden voor kinderopvang.

Corona

Tien jaar geleden begon in Thailand het aantal geboortes af te nemen. Sindsdien is het aantal Thaise borelingen met bijna een derde gedaald. Vorig jaar werden er in het land nog 544.000 baby’s geboren. Dat is het laagste aantal in minstens zes decennia. Tegelijkertijd moesten vorig jaar – onder meer door de impact van de coronapandemie – 563.000 overlijdens worden gemeld.

“In Thailand kent een demografische ontwikkeling die ook in andere Aziatische economieën, zoals Japan of Singapore, kan worden opgemerkt”, voert Teera Sindecharak, democraaf aan de Thammasat University in Bangkok, aan. “De consequenties zijn in Thailand, een opkomende markt die afhankelijk is van goedkope arbeidskrachten en een groeiende middenklasse, echter veel ingrijpender.”

Thailand is minder welvarend dan sommige meer ontwikkelde landen die gedwongen waren te vertrouwen op migrerende werknemers om hun economieën te ondersteunen. Experts beklemtonen dat het moeilijk is om een ​​situatie om te draaien.

“De sociale omstandigheden zijn gewijzigd”, voeren hij aan. “Hierdoor is ook de houding ten opzichte van het ouderschap – onder druk van toenemende schulden en de ouderenzorg – veranderd.”

Veroudering

Thailand kent een sterke veroudering. Zestigplussers vertegenwoordigen er inmiddels bijna 20 procent van de bevolking. Vorig jaar konden de lasten van de ouderenzorg nog over 3,4 werkende volwassenen worden verdeeld. Eind volgend decennium zal dat cijfer echter tot amper 1,7 werkenden zijn gedaald.

“De economie van het land – een belangrijk regionaal leverancier voor de autobouw en de elektronicasector – zal hierdoor met productiviteitsdalingen te maken krijgen”, waarschuwen experts.

“Er zullen dan ook inspanningen moeten worden geleverd om meer geschoolde arbeidskrachten te vormen, maar er zal ook in automatisering moeten worden geïnvesteerd. De demografische evolutie dreigt tevens de druk op de overheidsfinanciën te vergroten, terwijl de welzijnszorg voor ouderen momenteel al problematisch is.”

“De Thaise economie heeft een moeilijk decennium achter de rug, terwijl de kosten van het levensonderhoud zijn gestegen en de groei van het inkomen is vertraagd”, stellen de experts. “De schuldenlast van de huishoudens is gegroeid tot bijna 90 procent van het bruto binnenlands product, tegenover 59 procent aan het begin van het voorbije decennium.”

“Thailand werd de voorbije twee decennia bovendien ook opgeschrikt door politieke instabiliteit, met twee militaire staatsgrepen en grote protesten tegen de regering. Dat heeft de situatie zeker niet verbeterd.”

De Thaise regering kondigt nu inspanningen aan om die demografische curve bij te sturen. Daarbij zullen ook sociale media worden ingezet om het ouderschap te promoten. Experts waarschuwen tegelijkertijd dat oplossingen op korte termijn wellicht niet voldoende zullen blijken.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20