Textron neemt Pipistrel over; heeft nu ook elektrisch vliegtuig in portefeuille

Het Amerikaanse vliegtuigbouwer Textron neemt de Europese onderneming Pipistrel, een bekroonde pionier en wereldleider in elektrisch aangedreven vliegtuigen, over. Door het samengaan met Textron krijgt Pipistrel, dat vestigingen heeft in Slovenië en Italië, toegang tot bijkomende middelen, technische en regelgevende expertise en een wereldwijd netwerk voor de verkoop en het onderhoud van vliegtuigen.

Hierdoor zal Pipistrel naar eigen zeggen de ontwikkeling en certificering van elektrische en hybride elektrische vliegtuigen kunnen versnellen. Textron is het bedrijf boven de merken Cessna, Beechcraft en Bell Aviation.

Nieuw bedrijfssegment

Na de afronding van de overname van Pipistrel zal het concern rond de Europese onderneming het nieuwe bedrijfssegment eAviation vormen. Die nieuwe divisie zal gericht zijn op de ontwikkeling van duurzame vliegtuigen.

Pipistrel werd ruim dertig jaar geleden door Ivo Boscarol opgericht. Hij blijft ook na de overname minderheidsaandeelhouder van het bedrijf. Boscarol blijft gedurende een periode van twee jaar ook adviseur voor toekomstige productieplannen en strategieën. Verwacht wordt dat de transactie tijdens het tweede kwartaal van dit jaar zal kunnen worden afgerond.

De Velis Electro van Pipistrel is momenteel het enige elektrische vliegtuig dat in het bezit is van een certificaat van het European Union Aviation Safety Agency (Easa). Textron zal zijn divisie eAviation in Wichita in de Amerikaanse staat Kansas vestigen, maar de activiteiten van Pipistrel blijven in Slovenië en Italië. Textron maakte daarbij bekend dat Pipistrel ook als merk op de markt behouden blijft.

Strategie

“Pipistrel bezorgt Textron een unieke uitgangspunt om technologieën voor een duurzame luchtvaartmarkt te ontwikkelen en een verscheidenheid aan nieuwe vliegtuigen te bouwen om aan een brede waaier behoeften van consumenten te kunnen voldoen”, beklemtoonde Scott Donnelly, voorzitter van Textron.

“De aankondiging van de overname ondersteunt de langetermijnstrategie van Textron om een stamboom van duurzame vliegtuigen aan te bieden voor de stedelijke mobiliteit in de lucht, algemene luchtvaart, vrachtvervoer en bijzondere missies.”

“De voorbije dertig jaar heeft Pipistrel een sterke positie uitgebouwd op de markt voor persoonlijke, betaalbare, milieuvriendelijke en elektrische luchtvaart”, benadrukte Boscarol. “De trends en de fundamenten voor toekomstige projecten is duidelijk gezet.”

“Het samengaan met Textron biedt Pipistrel een diepgaande expertise en bijkomende middelen om zijn ambitieuze doelen te realiseren. Zonder de steun van Textron zouden die doelstellingen onmogelijk kunnen worden gehaald.”

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20