Rolls-Royce rolt elektrisch vliegtuig uit om snelheidsrecord te breken

Spirit of Innovation heeft deze week zijn eerste vlucht gemaakt. Een korte maar succesvolle eerste test moet Rolls-Royce’ nieuwe elektrische vliegtuig naar een wereldrecord leiden.

Rolls-Royce, dat in de luchtvaartindustrie vooral bekend is om zijn straalmotoren, wil overgaan tot de elektrificatie van zijn gamma. Met dit in gedachten heeft het Britse bedrijf de Spirit of Innovation ontworpen, een volledig elektrisch eenzitsvliegtuig. Het toestel maakte woensdag zijn eerste vlucht vanaf de Boscomb Down site nabij Amesbury in het zuidwesten van Engeland.

De eerste test duurde 15 minuten. Het betekende “het begin van een intensieve testfase waarbij we waardevolle gegevens verzamelden over de prestaties van het kracht- en aandrijfsysteem van het vliegtuig”, aldus het bedrijf.

Verbetering van het wereldrecord van 150 km/u

Het Rolls-Royce-vliegtuig wordt aangedreven door een elektrische motor van 400 kW (meer dan 500 pk) en beschikt over het krachtigste accupakket dat ooit voor een eenmotorig vliegtuig is geassembleerd. Het is voorbestemd om het wereldsnelheidsrecord voor een elektrisch vliegtuig te breken, dat momenteel wordt gehouden door een Extra 330, een aangepast stuntvliegtuig dat wordt aangedreven door een Siemens-motor. Dat vliegtuig haalde 334 km/h, terwijl de Spirit of Innovation, zodra alle instellingen zijn geperfectioneerd, mikt op 480 km/h.

“De eerste vlucht van de Spirit of Innovation is een groot succes voor het Accel-team en Rolls-Royce. Wij streven naar de technologische doorbraken die de samenleving nodig heeft om het vervoer door de lucht, over land en over zee koolstofvrij te maken en de economische kansen van de overgang naar net-nul te benutten. Het gaat niet alleen om het breken van een wereldrecord. De geavanceerde batterij- en aandrijvingstechnologie die voor dit programma is ontwikkeld, heeft opwindende toepassingen voor de stedelijke luchtmobiliteitsmarkt en kan helpen om de ‘zero jet’ werkelijkheid te laten worden”, aldus Warren East, CEO van Rolls-Royce.

Luchtvaarttaxi

Met de informatie die het verkrijgt uit de technologie die het test op de Spirit of Innovation, is Rolls-Royce van plan om onder meer een luchttaxi te ontwikkelen. Bij dit andere project werkt Rolls-Royce samen met de Italiaanse vliegtuigbouwer Tecnam om een “volledig elektrisch passagiersvliegtuig voor de forensenmarkt” te leveren. Het is de bedoeling om in 2026 met een betaalde dienst te beginnen.

(am)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20