Motorenbouwer Rolls-Royce zet in op uitstootvrije luchtvaart

Het Britse concern Rolls-Royce, constructeur van motoren voor vliegtuigen en schepen, wil tegen het midden van deze eeuw de uitstoot van broeikasgassen hebben geëlimineerd. Daarvoor zal de onderneming meer investeren in uitstootarme technologieën. Dat heeft Warren East, CEO van Rolls-Royce, gezegd.

Op korte termijn zal volgens de topman gebruik worden gemaakt van aanpassingen die vliegtuigen zullen toelaten duurzamere brandstoffen te gebruiken.

Uitdaging

“Grote bedrijven staan ​​onder toenemende druk van investeerders en klimaatactivisten om een rapportage ter beschikking te stellen van de emissies die worden gegenereerd wanneer klanten hun producten gebruiken”, merkt het persbureau Reuters op.

“Warren East erkent dat de afbouw van de uitstoot van broeikasgassen voor Rolls-Royce een aanzienlijke uitdaging blijft. De producten van de motorenbouwer verbruiken immers grote hoeveelheden fossiele brandstoffen. Maar hij maakt tegelijkertijd gewag van een commerciële opportuniteit.”

East benadrukt daarbij dat Rolls-Royce tegen eind dit decennium al zijn nieuwe producten compatibel wil maken met een uitstootvrije economie. Ten laatste over dertig jaar zou het bedrijf geen enkele uitstoot meer mogen genereren.

“Om dat doel te bereiken zal Rolls-Royce onder meer zijn uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling vooral op duurzame producten toespitsen”, beklemtoont East. “Momenteel vertegenwoordigt duurzaamheid ongeveer 50 procent van het totale onderzoeksbudget, maar dat aandeel moet tegen het midden van dit decennium tot 75 procent worden opgevoerd.”

Rolls-Royce besteedt jaarlijks meer dan 1 miljard pond aan onderzoek en ontwikkeling. Dat bedrag kende vorig jaar echter een terugval, want door de impact van de coronapandemie op de luchtvaart, vielen ook de inkomsten van de motorenbouwer terug. De omvang van de bestedingen aan onderzoek en ontwikkeling zal volgens East echter opnieuw toenemen naarmate de luchtvaart zich van de pandemie herstelt.

Waterstof

In zijn luchtvaartdivisie wil Rolls-Royce al zijn commerciële motoren op korte termijn aanpassen om het gebruik van 100 procent duurzame brandstoffen toe te laten. Daarbij schuift East een termijn van maximaal twee jaar naar voor. Deze producten produceren tot 70 procent minder koolstofdioxide dan conventionele brandstoffen.

“Hierbij moet er wel met een tekort aan aanbod rekening worden gehouden”, voert East aan. “Om dat probleem aan te pakken, is er hulp nodig. Daarbij is voor de overheden een belangrijke rol weggelegd.”

Op langere termijn werkt Rolls-Royce ook aan hybride en elektrische motoren. Er wordt tevens aan de inzet van waterstof gedacht. Daarmee kunnen de emissies sterk worden teruggedrongen.

Paul Stein, technology officer van Rolls-Royce, benadrukt dat het bedrijf over toepassingen rond waterstof momenteel al met vliegtuigbouwer Airbus gesprekken voert.

“Tegen het midden van volgend decennium zou Rolls-Royce mogelijk ook kunnen denken aan de inzet van kleine modulaire reactoren voor de productie van elektrobrandstoffen, die uiteindelijk duurzame vliegtuigbrandstof zou kunnen vervangen”, voorspelt Stein.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20