Ex-Airbus-ingenieurs willen binnen vijf jaar elektrisch passagiersvliegtuig lanceren

Een Franse start-up wil binnen vijf jaar passagiers tussen Europese steden vervoeren met elektrische vliegtuigen. Het bedrijf wil naar eigen zeggen de groene regionale vervoerssector veroveren. 

Het in Toulouse gevestigde Aura Aero, opgericht in 2018 door voormalige Airbus-ingenieurs, heeft een nieuw project aangekondigd: een elektrisch regionaal vliegtuig met negentien zitjes en zes elektrische motoren. De ambitie is om in 2024 een eerste vlucht uit te voeren en om het vliegtuig in 2026 op de markt te brengen. 

In afwachting daarvan is het bedrijf onlangs begonnen met de productie van een elektrisch tweezitsvliegtuig. De Integral R voltooide vorig jaar zijn eerste testvlucht. De eerste leveringen zullen aan het eind van dit jaar plaatsvinden. 

50 miljoen euro

Volgens de Britse krant The Times hebben al vijf Europese transportbedrijven belangstelling getoond om mee te werken aan het grotere elektrisch regionaal vliegtuig van Aura Aero. Verkor, een in Grenoble gevestigde batterijproducent, gaat met de Franse start-up in zee om lithium-ion batterijen te leveren die het acht ton zware vliegtuig zullen aandrijven. 

Tot nu toe is er ongeveer 10 miljoen euro in het project geïnvesteerd, waarvan 3 tot 5 miljoen euro door de Franse regio Occitanie. In de zomer zou Aura Aero nog eens 40 miljoen euro moeten binnenhalen.

‘De aeronautische Tesla’

Volgens CEO Jérémy Caussade zal het elektrische vliegtuig ideaal zijn voor vliegroutes binnen Frankrijk van ongeveer 500 kilometer. Tot dusver is er nog niemand in geslaagd om een dergelijk vliegtuig te produceren, aldus Caussade. ‘Aura Aero zou de aeronautische Tesla kunnen worden’, zei hij vorige maand. 

Voor langere vluchten zal het elektrisch regionaal vliegtuig overschakelen op hybride aandrijving, waarmee het toestel nog steeds 80 procent minder koolstofdioxide uitstoot, vergeleken met conventionele straalmotoren, zei Caussade aan de krant Tribune. (am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20