Eerste vlucht elektrische Rolls-Royce-vliegtuig nadert

Rolls-Royce heeft met zijn elektrisch aangedreven vliegtuig succesvol de taxitests afgerond. Later deze maand moet het toestel een eerste vlucht uitvoeren. Het bedrijf ontwikkelt het toestel in het kader van het ACCEL-onderzoeksprogramma.

ACCEL, Accelerating the Electrification of Flight, is een door Rolls-Royce geleid initiatief dat deels ondersteund wordt door het Britse Aerospace Technology Institute. Het streeft de bouw na van een volledig elektrisch vliegtuig dat sneller kan vliegen dan 480 kilometer per uur. Het huidige snelheidsrecord voor een volledig elektrisch vliegtuig staat momenteel nog op een snelheid van 337 kilometer per uur.

Wisselwerking met de overheid

Paul Scully, Brits minister van Ondernemen, zei: ‘Het taxiën van de ‘Spirit of Innovation’ (naam van het vliegtuig, red.) van Rolls Royce maakt deel uit van een opwindend nieuw hoofdstuk in de luchtvaart. We zijn nu op weg naar een eerste vlucht in het voorjaar.’ Dit baanbrekende toestel, dat ’s werelds snelste elektrische vliegtuig zal zijn, onderstreept het belang van een nauwe samenwerking tussen de luchtvaartindustrie en de overheid.

‘Het Verenigd Koninkrijk heeft zich ertoe verbonden om tegen 2050 de koolstofemissies tot nul te herleiden. We delen overheidssubsidies uit om aan onderzoek en ontwikkeling te kunnen doen. Zo blijven we innoveren in de lucht- en ruimtevaartsector en kunnen we die ambitieuze doelstelling halen. We komen groener terug uit de pandemie’, aldus Scully.

Lees ook: Derde grootste economie ter wereld engageert zich om tegen 2050 koolstofneutraal te worden

Technisch huzarenstukje

Het project zal partners in staat stellen om te beginnen aan nieuwe technologieën die nodig zijn voor andere elektrische vliegtuigen. Volgens Rolls-Royce heeft het bedrijf nu de aandrijfsystemen, samen met de cockpitbediening, de propeller én de batterij, als één systeem getest. Die testen vonden plaats op de luchthaven van het Engelse Gloucestershire. Ze zijn nu klaar om over te gaan tot de vliegproef. Die staat gepland voor de komende weken.

Het vliegtuig is uitgerust met drie elektromotoren die samen 500 pk genereren. De accu’s en de stroomverdelingssystemen zijn afkomstig van de Britse start-up Electroflight. Rolls-Royce zelf treedt op als projectleider en is verantwoordelijk voor de uiteindelijke vliegoperaties van het toestel.

De eerste vliegtesten staan gepland in het voorjaar.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20