Amerikaanse justitie verdenkt stablecoin Tether van bankfraude: de fundering van de cryptomarkt in gevaar?

Het Amerikaanse ministerie van Justitie lanceert een fraudeonderzoek naar de populaire stablecoin Tether. De organisatie achter de munt zou banken hebben misleid over cryptotransacties. Een veroordeling zou een zware klap voor de cryptomarkt betekenen.

Waarom is dit belangrijk?

Tether is een stablecoin waarvan de prijs gelinkt is aan de wisselkoers van de dollar. De munt wordt gebruikt om het handelen in verschillende digitale activa op cryptobeurzen te faciliteren. Dit jaar werden meer dan 75 procent van alle Bitcoins verhandeld met Tether.

Het onderzoek van de Amerikaanse Justitie richt zich op misdaden waaraan de organisatie achter Tether zich jaren geleden, tijdens de vroegste dagen van de cryptomunt, schuldig zou gemaakt hebben.

De federale aanklager wil achterhalen of Tether destijds foutieve informatie verleende aan banken waar ze mee in zee gingen. Tether zou die banken nooit correct uitgelegd hebben hoe transacties gelinkt worden aan cryptomunten, dat zeiden drie personen die betrokken zijn in de zaak tegen persagentschap Bloomberg.

De basis van de cryptomarkt in het vizier

“Tether onderhoudt een open dialoog met de Amerikaanse wetshandhavingsinstanties, zoals het ministerie van Justitie, om zo goed mogelijk samen te werken en transparantie te verschaffen”, staat te lezen in een persbericht van Tether. Het bedrijf staat officieel geregistreerd in de Britse Maagdeneilanden en Hongkong.

Het fraudeonderzoek naar Tether is een van de meest hardhandige optredens van de Amerikaanse regering tegen cryptomunten. Het is dan ook een logisch doelwit. Tether is een bijzonder populaire en stabiele munt, vanwege zijn directe link met de wisselkoers van de dollar. De “stablecoin” is immuun aan hevige prijsschommelingen en is daarom de ideale cryptoactiva om andere digitale munten aan te kopen.

Als je Tether in het vizier neemt, richt je dus je pijlen op de gehele cryptomarkt. Er zijn voor 62 miljard dollar aan Tethers in circulatie op die markt. Ze werden dit jaar gebruikt voor meer dan 75 procent van alle aankopen van Bitcoin.

De federale aanklagers kijken al sinds 2018 met argusogen naar Tether. De voorbije maanden kregen medewerkers van Tether verschillende brieven die waarschuwden dat ze het onderwerp van een federaal onderzoek waren, zei een van de insiders.

Cruciale toepassing voor cryptobeurzen

Tether werd uitgebracht in 2014 als een oplossing voor een ingewikkeld probleem van de cryptomarkt: banken wilden hun rekeningen niet openen voor cryptobeurzen, omdat er gevreesd werd dat ze daardoor drugshandelaars, terroristen en hackers zouden financieren.

Via Tether konden cryptobeurzen beleggers een manier geven om hun activa in een cryptowallet te krijgen zonder dat ze blootgesteld werden aan de volatiele koers van Bitcoin. Met Tether konden de beurzen ook activa onmiddellijk naar elkaar doorsluizen.

Het nieuws had op het moment van schrijven nog geen impact op de cryptomarkt. De koers van Bitcoin steeg de afgelopen 24 uur met 12,73 procent tot een prijs van 38.400 dollar. Tweede grootste cryptomunt Ethereum steeg in diezelfde tijd met 10,74 procent tot een prijs van 2.300 dollar.

Lees ook: Waarom Tether, de op twee na grootste cryptomunt, economen zorgen baart

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.