‘Tesla werkt aan een model dat minder dan 25.000 euro kost’

Tesla werd al snel wereldleider in elektrische auto’s en wil zijn kroon behouden. Daarom wil de wagenproducent zijn gamme uitbreiden met meer betaalbare wagen, zegt de gespecialiseerde website Autocar. Dit is wat er onder de motorkap zou kunnen zitten.

Op dit moment is de goedkoopste wagen van Tesla de Model 3. De goedkoopste versie van die wagen kost vandaag 50.000 euro. Dat is een prijs die (helemaal) niet binnen het bereik van iedereen ligt.

Ondertussen proberen andere fabrikanten zich te positioneren op de meer betaalbare markt van elektrische voertuigen. Daartoe behoren de Volkswagen ID.3, de Nissan Leaf en de Renault Zoe, die momenteel elk iets meer dan 30.000 euro kosten.

Volgens de gespecialiseerde website Autocar is Tesla bezig met het ontwerpen van een voertuig dat nog goedkoper is dan de drie hierboven genoemde. Het moet verkocht worden vanaf 25.000 dollar in de Verenigde Staten. Dat is iets meer dan 21.000 euro. Aangezien de Teslawagens in Europa altijd wat meer kosten, zal je mogelijk een paar duizend euro bij die prijs moeten tellen om erachter te komen hoeveel zo’n wagen je gaat kosten.

Nieuwe batterij

Tesla kan binnenkort het mes in de prijzen zetten omdat het een nieuwe batterijtechnologie zal gebruiken die de productiekosten zal halveren in vergelijking met de modellen die het nu gebruikt. Een extra bonus: de nieuwe batterij levert vijf keer meer energie en geeft tot 16 procent meer bereik per oplaadbeurt.

Daardoor zou Tesla’s ‘goedkope’ auto een concurrerende actieradius moeten hebben in vergelijking met duurdere modellen van andere merken. Als Elon Musk een minder welgesteld cliënteel wil aantrekken, wil hij dat niet ten koste laten gaan van de kwaliteit. Ook al heeft het slechts een batterij van 50 kWh (of zelfs minder), dan nog zou Tesla’s toekomstige model normaliter een actieradius van minstens 400 km moeten hebben.

De nieuwe auto – die volgens de geruchten Model 2 zal heten – zal naar verwachting in 2023 beschikbaar zijn. De Europese modellen zullen meer dan waarschijnlijk naast de Model 3 worden gebouwd in Tesla’s fabriek in Berlijn, die begin 2022 wordt geopend.

(evb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20