Rapport: Panasonic verkocht vorig boekjaar volledige belang in Tesla

Het Japanse Panasonic verkocht vorig fiscaal jaar al zijn aandelen in Tesla, wat het bedrijf miljarden dollars opleverde om nieuwe investeringen te financieren. Dat meldt het zakenblad Nikkei vandaag.

  • In 2010 kocht Panasonic 1,4 miljoen Tesla-aandelen tegen 21,15 dollar per stuk, voor ongeveer 2,4 miljard yen (21,65 miljoen dollar). Na een stock split van vijf in één in 2020 zijn de aandelen nu 679,82 dollar per stuk waard.
    • Een stock split of aandelensplitsing is een bedrijfsactie waarbij een onderneming haar bestaande aandelen in meerdere aandelen verdeelt. In principe kiezen bedrijven ervoor hun aandelen te splitsen om de handelsprijs ervan te verlagen tot een niveau dat door de meeste beleggers als comfortabel wordt beschouwd; alsook om de liquiditeit van de aandelen te verhogen.
  • De lucratieve verkoop vertegenwoordigt waarschijnlijk een groot deel van de 429,9 miljard yen aan “opbrengsten uit verkoop en aflossing van investeringen” in Panasonics kasstroomoverzicht voor het fiscale jaar dat eindigde in maart, aldus zakensite CNBC.

Blue Yonder

Het Japanse electronicaconglomeraat (maakt eigenlijk van alles: van fietsen tot haardrogers) levert batterijen voor de elektrische auto’s van Tesla. Dat partnerschap zal niet worden beïnvloed door de verkoop, aldus de Nikkei.

Een woordvoerder van Panasonic zei dat het bedrijf niet onmiddellijk kon reageren op het rapport.

Panasonic zei eerder dit jaar dat het nieuwe aandelen van het Amerikaanse toeleveringsketen-softwarebedrijf Blue Yonder zou kopen. Deze deal zou tot 7,1 miljard dollar oplopen.

Het Tesla-aandeel werd bij het schrijven verhandeld tegen een koers van 679,82 dollar. De slotkoers van het Panasonic-aandeel gisteren was 11,39 dollar.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20