Autobouwer Tesla legt in China een elektrische zijderoute aan

De Amerikaanse autobouwer Tesla, ontwikkelaar van elektrische wagens, heeft in China een traject van meer dan 5.000 kilometer met laadpalen uitgerust. Dat heeft Elon Musk, topman van Tesla, aangekondigd. De route loopt van de havenmetropool Zhoushan in het noordoosten van China naar de stad Horgos in het noordwesten van het land, tegen de grens met Kazachstan.

De route is volgens Musk het langste traject dat wereldwijd voor elektrische wagens is uitgerust. Langsheen het traject, dat ongeveer het Chinese deel van de historische Zijderoute volgt, werden in totaal 27 laadstations geïnstalleerd.

Historisch

Tesla verduidelijkt dat het traject negen Chinese steden passeert. Vanuit Zhoushan loopt de route langs Sanmenxia, Xi’an, Tianshui, Zhangye, Shanshan, Wusu en Bole om tenslotte in Horgos aan te komen.

Daarmee volgt het traject ongeveer het verloop van de historische Zijderoute, die gedurende eeuwen een belangrijke pijler vormde voor de handel, toerisme en cultuur van het land. Acht jaar geleden lanceerde de Chinese regering zijn nieuwe versie van die historische route. Dat initiatief moest onder meer de internationale handel bevorderen, maar vooral de positie van China op wereldniveau verder versterken.

De laadstations langsheen de route bevinden zich op afstanden tussen honderd en driehonderd kilometer van elkaar. Dit betekent dat de chauffeurs van elektrische wagens desnoods het hele traject kunnen afleggen zonder zich te moeten afvragen op welke locatie het mogelijk zou kunnen zijn hun batterij op te laden.

Promotie

Het is geen toeval dat Tesla een dergelijke route in China heeft uitgetekend. China is voor de Amerikaanse autobouwer immers een cruciale automarkt. Tesla verkocht in het land vorig jaar 120.000 wagens. Daarmee vertegenwoordigde China ongeveer 30 procent van de totale verkoop.

Laadstations zijn bijzonder belangrijk voor de promotie van elektrische wagens. Vragen over oplaadmogelijkheden zijn voor vele chauffeurs een motief om voorlopig bij de verbrandingsmotor op diesel of benzine te blijven. Tot nu toe heeft Tesla in China al 840 laadstations en meer dan 65.000 snellaadinstallaties, verdeeld over meer dan 310 steden, geplaatst.

Tijdens de maand mei zou Tesla volgens recente cijfers in China 33.463 wagens hebben verkocht. Dat betekende een stijging met 202 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20