Terwijl 2022 bijzonder moeilijk was voor Tesla, met een waardedaling van 65 procent, blijkt ook het einde van het jaar een regelrechte nachtmerrie te zijn voor de autofabrikant. Voornamelijk de Tesla-fabriek in China heeft het in de laatste maand van het jaar moeilijk, waar COVID-19 niet het enige probleem lijkt te zijn.
Tesla sluit tijdelijk zijn fabriek in Shanghai: laatste teken van een dalende vraag naar elektrische voertuigen?

Waarom is dit belangrijk?
Het aandeel Tesla is bezig met een flinke daling. Terwijl velen de daling wijten aan de overname van Twitter door CEO Elon Musk, hebben anderen gewezen op de macro-economische context, waaronder het monetaire beleid van de Fed. Maar misschien speelt er meer of is het gewoon een gebrek aan interesse van de consument.Het nieuws: Tesla heeft de productie in zijn Chinese fabriek in Shanghai een dag eerder dan gepland opgeschort.
- De fabriek is op 24 december tijdelijk gesloten voor een periode van acht dagen, in plaats van de oorspronkelijk geplande zeven.
De details: De autofabrikant heeft geen officiële reden gegeven voor deze vervroegde tijdelijke sluiting.
- En dat maakt deskundigen bezorgd: het is namelijk niet de gewoonte van Tesla om de productie in zijn fabriek in Shanghai, die Azië en Europa bedient, tijdelijk stop te zetten.
- Vorig jaar werd de productie het gehele jaar namelijk op geen enkel moment onderbroken.
Is het de schuld van COVID-19?
- De verslechterde gezondheidssituatie in China zou de reden voor de vervroegde sluiting kunnen zijn.
- Als reactie op de protesten van de bevolking heeft de Chinese regering namelijk een aantal beperkingen van haar “Zero COVID”-beleid opgeheven, wat waarschijnlijk heeft geleid tot een explosie van het aantal besmettingen.
- Het is niet helemaal duidelijk of alleen COVID-19 de reden is voor de fabriekssluiting van Tesla. Het is mogelijk, maar in het verleden heeft de autofabrikant altijd voorrang gegeven aan zijn productie en heeft het zijn werknemers gedwongen om in de fabriek te slapen om zo hun werk voort te blijven zetten.
Is het de dalende vraag naar elektrische voertuigen?
Mogelijk houdt de sluiting van de fabriek ook verband met een afnemende belangstelling van de consument voor de voertuigen van Musk.
- De fabrikant heeft in China – maar ook in de Verenigde Staten – verschillende prijsverlagingen doorgevoerd, met name op de Model 3 en Model Y. Tegelijkertijd bood het verschillende promotionele aanbiedingen en aanzienlijk verkorte levertijden, terwijl de voorraden vol raakten.
- Al deze signalen wijzen op een daling van de vraag. Vooral omdat werd gemeld dat de fabriek in Shanghai voor het eerst sinds de start in 2018 vrijwillig de productie zou gaan verminderen.
- Begin december was er sprake van een productiedaling van 20 procent als gevolg van een dalende vraag.
Hoe kan de koersdaling van Tesla worden verklaard?
- Hoewel de gezondheidscrisis in China zeker een rol heeft gespeeld – je hebt geen auto nodig als je thuis zit – is het waarschijnlijk niet de enige factor.
- Ook de macro-economische context heeft invloed op het bestedingspatroon van de Europese en Amerikaanse consument.
- Verder is het een gegeven dat de markt voor elektrische auto’s in China steeds concurrerender wordt. Tesla heeft gewoon te maken met keiharde concurrentie, terwijl fabrikanten als BYD gestaag marktaandeel winnen.
- Een situatie die vooralsnog helaas niet zal verbeteren voor Tesla. Is dit genoeg om de Amerikaanse reus ertoe te bewegen zijn prognoses naar beneden bij te stellen? Het is heel goed mogelijk, en dit alles zal op de beurs niet in het voordeel van Tesla uitpakken.
(fjc/as)