Musk belooft om de komende twee jaar geen aandelen van Tesla meer te verkopen

De aandelenkoers van Tesla is dit jaar in elkaar gestort. Net zoals tal van andere beursbedrijven gaat de producent van elektrische wagens gebukt onder onzekere economische tijden en forse renteverhogingen. Maar dat is niet de enige verklaring. Ook CEO Elon Musk is mee verantwoordelijk voor de baisse van de autogigant.

Waarom is dit belangrijk?

Tesla lijdt meer dan andere autofabrikanten onder het verstrakkende geldbeleid van de centrale banken. Maar sinds Musk Twitter kocht, kreeg het aandeel het nog zwaarder te verduren. De miljardair heeft zijn aandelen verkocht om de overname te financieren en lijkt ook meer aandacht te hebben voor het socialemediaplatform dan voor Tesla.

In het nieuws: Musk liet donderdag weten dat hij de komende twee jaar geen aandelen van Tesla zal verkopen.

  • “Ik ga geen aandelen verkopen voor waarschijnlijk twee jaar. Zeker niet volgend jaar, en waarschijnlijk niet het jaar daarna”, liet Musk weten.
  • Grote investeerders beschuldigen de miljardair ervan met zijn hoofd in de wolken te lopen en zeer slechte signalen af te geven door in één jaar voor meer dan 40 miljard dollar aan aandelen te verkopen.
  • Het is niet de eerste keer dat Musk belooft dat hij niet langer Tesla-aandelen van de hand zal doen, maar hij heeft die belofte al meermaals gebroken. “Ik moest aandelen verkopen om er zeker van te zijn dat er genoeg financiële middelen waren voor het ergste scenario”, luidt het argument van de oprichter van Tesla.

De details: Een aandeel in vrije val

  • De beurswaarde van Tesla is sinds begin dit jaar met bijna 70 procent naar beneden getuimeld. Even leek er sprake te zijn van een herstelbeweging in de zomer, maar daar maakte Musk abrupt een einde aan door de overname van Twitter te finaliseren.
  • De miljardair onttrekt zich volledig aan elke verantwoordelijkheid. Als Tesla er op de markten het slechtst voorstaat, komt dat volgens hem doordat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) de rente veel te agressief verhoogt. Daardoor geven beleggers de voorkeur aan vastrentende activa, zoals staatsobligaties.
  • Musk heeft een punt: de Fed verhoogt de rente als nooit tevoren. Steeds meer economen geloven dat de centrale bank met vuur speelt om de inflatie te verminderen. Het gevaar bestaat dat het verstrakkende geldbeleid de VS in een recessie storten. “Ik denk dat er meer macro-economisch drama zal zijn dan mensen nu denken,” zei de miljardair, eraan toevoegend dat huizen en auto’s “onevenredig zwaar” zullen worden getroffen door de economische omstandigheden.
  • Niets lijkt het aandeel een zetje te geven. Zelfs het nieuws dat Musk een nieuwe CEO voor Twitter zoekt, heeft geen opwaarts effect. Tesla doet het veel slechter dan andere autofabrikanten op de markten, maar ook slechter dan de andere techreuzen, met uitzondering van Meta, dat in hetzelfde schuitje zit.
  • De miljardair erkent zelf dat zijn gedrag zijn bedrijven kan beïnvloeden. Maar Elon blijft Elon: “Ik ga mijn mening niet onderdrukken alleen om de aandelenprijs te verhogen.”
  • Op papier zag Musk dit jaar al 122 miljard dollar van zijn vermogen verdampen, waardoor hij niet langer de rijkste man ter wereld is. Die titel is momenteel in handen van Bernard Arnault.
  • De huidige economische situatie begint ook te wegen op de verkoopcijfers van Tesla. Daarom is Tesla begonnen met het aanbieden van kortingen van 7.500 dollar aan Amerikaanse consumenten. Het aandeel verloor donderdag door dat nieuws nog eens 9 procent. In China zet dan weer de coronasituatie druk op de Gigafabriek in Shanghai, die momenteel te weinig produceert.

(ns)

Meer