Tesla Model 3 verliest waardevolle titel ‘Top Pick’ van Consumer Reports

Het tijdschrift Consumer Reports kent de titel ‘Top Pick’ slechts aan 10 wagens per jaar toe. De Tesla Model 3 won vorig jaar de titel voor zijn veiligheid en klantentevredenheid. Maar afgelopen donderdag heeft de consumentenorganisatie de wagen van de erelijst geschrapt, na het verwijderen van de radar en het uitschakelen van bepaalde functies.

Vorige week kondigde Tesla aan dat het de radar die wordt gebruikt voor autonoom rijden zal verwijderen uit de Model 3 en Y. In plaats daarvan zullen camera’s worden geïnstalleerd, aangezien deze veel nauwkeuriger zullen zijn wanneer de kunstmatige intelligentie van Autopilot voldoende is ontwikkeld. Maar in de tussentijd betekent dit dat sommige veiligheidsfuncties, zoals de automatische noodstop, zijn uitgeschakeld.

En dit heeft een directe invloed op de notering van deze auto’s. De Model 3 is een van de best verkochte auto’s in Europa, de Verenigde Staten en China. Hij heeft zelfs de titel ‘Top Pick’ gekregen van het tijdschrift Consumer Reports. Slechts 10 van de 250 geanalyseerde modellen krijgen deze onderscheiding dankzij hun uitstekende prestaties, klantentevredenheid, goede betrouwbaarheid en zeer goede resultaten bij de veiligheidstests.

‘Aanbevolen’

Het uitschakelen van bepaalde veiligheidsfuncties heeft Consumer Reports gedwongen hun beoordeling van de Model 3 te herzien. ‘Als een bestuurder denkt dat zijn voertuig een veiligheidsfunctie heeft en dat is niet zo, dan verandert dat fundamenteel het veiligheidsprofiel van het voertuig’, aldus David Friedman, vicevoorzitter van de vereniging.

Voor alle modellen die na 27 april 2021 worden gebouwd, zal de National Highway Traffic Safety Administration niet langer 4 veiligheidsvoorzieningen goedkeuren:

  • Waarschuwing voor voorwaartse botsing
  • Automatisch noodremsysteem
  • Waarschuwing bij verlaten rijstrook
  • Dynamische remassistentie

Als gevolg daarvan heeft de Model 3 drie van de 100 punten verloren in de ranglijst van Consumer Reports en wordt hij niet langer beschouwd als een ‘Top Pick’, maar alleen als ‘aanbevolen’. Het Insurance Institute for Highway Safety zal ook het label Top Safety Pick + van de Model 3 verwijderen.

De auto kan zijn titel echter terugverdienen zodra Tesla de functies op de modellen die nu met camera’s zijn uitgerust, opnieuw heeft geactiveerd. Het is niet ongebruikelijk dat de Amerikaanse fabrikant met zijn verschillende updates functies uitschakelt en weer inschakelt. Maar op dit moment is het aartsmoeilijk te voorspellen wanneer deze functies weer beschikbaar zullen zijn in de nieuwste modellen.

Merk op dat modellen die nog met radar zijn uitgerust, niet door deze wijziging worden beïnvloed. Europese Tesla’s hebben nog steeds die veiligheidsvoorzieningen.

(tb/lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20