Tesla in lastig parket: Amerikaanse beurswaakhond onderzoekt of elektrische wagenfabrikant informatie achterhield

De Amerikaanse toezichthouder op de effectenhandel SEC onderzoekt of autobouwer Tesla illegaal informatie heeft achtergehouden. De onderneming van Elon Musk zou brandrisico’s bij producten van dochterbedrijf SolarCity hebben verzwegen voor beleggers.

Waarom is dit belangrijk?

Het onderzoek verhoogt de regeldruk op 's werelds meest waardevolle autoproducent, die al te maken heeft met een federaal veiligheidsonderzoek naar ongelukken met zijn bestuurdersassistentiesystemen. Beleggers reageerden slecht op het nieuws: het aandeel van Tesla stond op het moment van schrijven 1,5 procent in het rood.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) maakte maandag het onderzoek naar Tesla bekend. Dat meldt persbureau Reuters.

Klokkenluider

In 2016 nam Tesla het zonne-energiebedrijf SolarCity over. Die overname was niet onomstreden: CEO Musk was grootaandeelhouder en directielid van beide ondernemingen.

Het onderzoek van de beurswaakhond richt zich echter niet op Musks (vermeende) belangenvermenging. Het komt voort uit de melding van een klokkenluider. Deze man, een voormalige kwaliteitsmanager van Tesla genaamd Steven Henkes, stelde dat beleggers nooit goed voorgelicht zijn over de brandrisico’s van producten van SolarCity. Ook gewone klanten zouden door de automaker niet van de risico’s op de hoogte gesteld zijn.

Defecte elektrische connectoren

Henkes werd in augustus 2020 ontslagen bij Tesla. Naar aanleiding van zijn ontslag klaagde hij het bedrijf aan; hij zag in zijn dienstbeëindiging een vergelding omdat hij als enige de veiligheidsproblemen had aangekaart. Tesla heeft niet gereageerd op vragen van Reuters, terwijl de SEC weigerde commentaar te geven.

Tesla zou onder meer hebben nagelaten zijn klanten te informeren dat defecte elektrische connectoren tot brand konden leiden, aldus de klacht.

Tesla is niet de enige elektrische wagenfabrikant die onder het vergrootglas van de SEC wordt gelegd. Eerder raakte bekend dat de Amerikaanse beurswaakhond ook een onderzoek heeft ingesteld naar de beursgang van Rivian en die van Lucid Motors.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20