SEC start onderzoek naar beursgang Lucid Motors met SPAC

Lucid Motors is de beursweek in mineur gestart. Bij de start van de handelsdag is het aandeel ruim 15 procent in het rood geschoten. Oorzaak is een onderzoek die de SEC heeft gestart naar de beursgang met behulp van een blancochequebedrijf.

Liefhebbers van elektrische wagens kunnen sinds juli aandelen kopen van Lucid Motors op de Nasdaq. Het aandeel viel ook meteen in de smaak van de beleggers. De koers is tussen juli en november met bijna 130 procent gestegen tot ruim 55 dollar. Vrijdag na sluiting van de beurzen was het aandeel nog 47,27 dollar waard. Maandag, kort na het luiden van de openingsbel, was de koers al gezakt tot 39,8 dollar, oftewel 15 procent minder dan eind vorige week.

Gedagvaard door de SEC

Oorzaak voor die forse daling is een onderzoek die de SEC (Securities and Exchange Commission) heeft gestart. De toezichthouder wil de beursgang van het bedrijf onder de loep nemen. Die trok in juli naar de Nasdaq met behulp van een zogenaamde blancochequebedrijf, oftewel een SPAC (Special Purpose Acquisition Company). Dergelijke bedrijven nemen andere bedrijven over om ze vervolgens naar de beurs te brengen. Beleggers met aandelen in een SPAC weten niet op voorhand welk bedrijf het blancochequebedrijf gaat overnemen. De naam van de SPAC in dit geval is Churchill Capital Corp.

“Het onderzoek lijkt betrekking te hebben op de bedrijfscombinatie tussen Churchill Capital Corp en Atieva (de vroegere naam van Lucid Motors red.) en bepaalde prognoses en verklaringen”, liet Lucid Motors in een regulatoir document weten. Lucid Motors had dankzij de samensmelting met de SPAC een waarde van 24 miljard dollar.

Ook andere EV-producenten worden onderzocht

Lucid Motors is overigens niet de eerste producent van elektrische wagens die onderzocht wordt door de SEC. Zo is er ook een onderzoek aan de gang bij Nikola, een bedrijf dat eveneens met de hulp van een SPAC naar de beurs trok. De EV-producent werkt samen met de SEC om tot een schikking van 125 miljoen dollar te komen. De toezichthouder heeft een onderzoek gestart nadat er klachten waren misleidende berichten op sociale media van de hand van de oprichter Trevor Milton.

Bij Lordstown Motors wordt er dan weer de voorbestelling van wagens en de fusie met de SPAC DiamondPeak Holdings onderzocht.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20