Elon Musk tijdens rechtszaak overname SolarCity: “Mijn gevoel voor humor geeft Tesla gratis media-aandacht”

Tesla-baas Elon Musk moest maandag voor een rechtbank in Delaware verschijnen om Tesla’s overname van SolarCity, een zonnepanelenbedrijf, in 2016 te verdedigen. Tijdens zijn verhoor zei de topman dat hij zichzelf een grappig persoon vindt.

Waarom is dit belangrijk?

Tesla heeft in 2016 het zonnepanelenbedrijf Solarcity overgenomen, maar dat was niet naar de zin van de aandeelhouders van de producent van elektrische wagens. Die hebben in 2017 een aanklacht ingediend bij het arrondissementsrechtbank in Delaware omdat ze vinden dat de overname neerkwam op een reddingsoperatie voor SolarCity, dat is opgericht en wordt geleid door Lyndon Rive en Peter Rive, de neven van Musk. Voorts zijn de aandeelhouders ervan overtuigd dat de rest van het Tesla-bestuur, waaronder Kimbal Musk, de broer van Musk, profiteerden van de deal "ten koste van Tesla en zijn minderheidsaandeelhouders". De Tesla-baas had destijds een belang van 22 procent in het bedrijf.

De rechtszaak is er gekomen nadat de minderheidsaandeelhouders van Tesla hun ongenoegen hadden geuit over Tesla’s overname van SolarCity. Musk moest maandag voor een rechtbank in Delaware verantwoording afleggen voor de overname. Volgens de minderheidsaandeelhouders heeft Musk druk uitgeoefend op de raad van bestuur om de overname van SolarCity goed te keuren. Voorts zou hij ook de aandeelhouders hebben misleid over de verslechterende financiële gezondheid van het bedrijf.

Technoking Musk

Musk zei maandag dat de beslissing genomen werd door de raad van bestuur en dat hij geen deel uitmaakte van het bestuurscomité dat over de voorwaarden onderhandelde. “Ik weet niet exact wat er gebeurd is”, aldus Musk. Hij zei tijdens zijn verhoor wel dat Tesla zou sterven moest hij geen CEO van het bedrijf zijn.

Tijdens zijn verhoor kreeg Musk een opvallende vraag van Randall Baron, de advocaat van de aanklagers. Zo vroeg Baron waarom Musk begin maart had beslist om zijn titel bij Tesla officieel te veranderen naar “Technoking”. Volgens het persagentschap AP stelde de advocaat die vraag om aan te tonen dat de managementstijl van Musk zeer controlerend is.

Musk antwoordde dat de titelwijziging een grap was en dat hij dacht dat zijn gevoel voor humor goed was voor Tesla. “Het genereerde heel wat gratis media-aandacht en Tesla adverteert niet. Het is dus nuttig voor de algemene verkoop”, zei hij volgens het persagentschap Reuters. “Ik denk dat ik een grappig persoon ben”, vervolgde hij.

Baron toonde maandag ook een filmpje van Musk waarin hij zei dat hij graag zijn eigen bedrijven leidt omdat hij niet wil dat iemand hem dwingt om te doen wat hij niet wil doen. De Tesla-baas reageerde dat hij niet de baas wil spelen. “Ik besteed mijn tijd liever aan ontwerp en techniek”, zei hij.

Goede relatie met raad van bestuur

Evan Chesler, de advocaat van Musk, vroeg aan de Tesla-baas hoe zijn relatie met de raad van bestuur is. “Ik zou zeggen goed. Ze werken hard en het zijn competente mensen. Ze geven goed advies en zijn rigoureus in het handelen namens de aandeelhouders”, reageerde hij.

Hij zei ook dat hij niet profiteerde van de fusie, omdat hij hetzelfde percentage aandelen (22 procent) in beide bedrijven bezat en er geen geld mee gemoeid was. Hij zei dat de fusie bedoeld was om de batterijactiviteiten van Tesla te combineren met de duurzame energieopwekking van SolarCity.

Bestuursleden en anderen die betrokken waren bij de deal zullen vanaf dinsdag getuigen, wanneer Musk ook weer in de getuigenbank zal plaatsnemen.

Lees ook:

(tb)

Meer