Terwijl in Europa de gasprijs blijft stijgen, fakkelt Rusland ruim 4 miljoen kubieke meter per dag af

Europa is naarstig op zoek naar gascontracten buiten Rusland, in een poging om de prijs van de fossiele brandstof te kunnen drukken. Ondertussen staat de Russische LNG-fabriek in Portovaya, op enkele kilometers van de grens met Finland, elke dag 4,34 miljoen kubieke meter aan gas af te fakkelen. Of omgerekend: elke dag wordt tien miljoen euro aan gas gewoon opgebrand.

Eerder deze zomer konden enkele Finnen die vlak bij de grens met Rusland wonen, in de verte een gigantische waakvlam waarnemen. Nu blijkt dat deze al enkele weken aan een stuk brandt bij de LNG-fabriek in Portovaya, die wordt uitgebaat door gasreus Gazprom en zich vlak bij het pompstation van de Nord Stream gaspijplijn ligt.

Abnormaal groot

Uit onderzoek van het Noorse energieonderzoeksbedrijf Rystad Energy blijkt dat dagelijks 4,34 miljoen kubieke meter aan gas wordt afgefakkeld, goed voor een waarde van zo’n 10 miljoen euro. Terwijl affakkelen iets is dat vaak gedaan wordt in raffinaderijen (bij een overschot aan gas of olie op de markt wordt het teveel opgebrand), zijn experten wel enigszins verbaasd over de omvang van deze affakkel-actie.

“Ik heb nog nooit zo’n grote waakvlam gezien bij een LNG-fabriek”, wordt Jessica McCarthy, experte op het vlak van satellietdata aan de Miami University geciteerd door de Britse BBC. “Sinds juni zagen we de vlam, en die ging niet meer weg. Nu is ze wel abnormaal groot.”

Expres

Dat het om een ongeluk zou gaan, wordt echter al snel uitgesloten door Mark Davis, de CEO van Capterio, een bedrijf dat op zoek gaat naar alternatieven voor affakkeling. Volgens hem is het een bewuste actie om operationele redenen.

De beweegreden voor de affakkeling lijkt de tijdelijke stop van de Nord Stream pijplijn te zijn. Rusland beweert dat het onderhoud moet uitvoeren aan de pijplijn, maar volgens Duitsland gaat het om bewuste politieke sabotage. Nu de pijplijn tijdelijk stilligt, moet Rusland een oplossing zoeken voor het geproduceerde gas. Gazprom besliste dan maar om het gewoon af te branden.

Esa Vakkilainen, een Finse professor in energietechnieken aan de Technische Universiteit van Lappeenranta, stipt echter aan dat de westerse sancties er ook wel iets mee te maken kunnen hebben. “Door het handelsembargo met Rusland, kan het geen onderdelen vinden om hoogwaardige ventielen te fabriceren voor olie- en gasfabrieken. Misschien zijn er enkele ventielen gebroken en kan het ze simpelweg niet vervangen.”

(ns)

Meer