Hoe één dictator de hele wereld naar de knoppen kan helpen

Dat methaan een globaal probleem is, weten we al langer dan vandaag. Hoewel de schuld vaak gestoken wordt op koeien, is hun aandeel in het probleem relatief klein. Erger is het smelten van de permafrost, een dikke ijslaag rond de noordpool die 60 miljard ton methaangas vasthoudt. Ook de gasvelden in Turkmenistan beloven een probleem te worden.

Waarom is dit belangrijk?

De voormalige Sovjetrepubliek Turkmenistan heeft de vijfde grootste gasreserves ter wereld, meer dan Saoedi-Arabië en China. Het Galkynysh-gasveld is zelfs het op één na grootste gasveld ter wereld, met naar schatting een inhoud van 21 biljoen m³ gas.

Hoewel Turkmenistans gas een reëel probleem vormt voor het klimaat, wordt er weinig of niets aan gedaan om gasontsnapping te voorkomen. In het gasveld Korpezhe lekte een gasleiding vijf jaar lang methaan, goed voor een klimaatimpact gelijk aan die van alle auto's in de Amerikaanse staat Arizona (2,4 miljoen wagens in 2019). Alles heeft te maken met de interesse van de Turkmeense regering in het oplossen van dit probleem. En net zoals bij elk totalitair regime ligt het zwaartepunt bij de pre

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.