Terwijl Europa woekerprijzen betaalt, schenkt Rusland zijn olie en gas tegen spotprijzen weg aan de taliban

De taliban in Afghanistan hebben een deal gesloten met Rusland om brandstof en tarwe te importeren. Dat zou het gevolg zijn van de dreigende hongersnood die door China wordt aangewakkerd.

De taliban, die vorig jaar na de terugtrekking van de VS aan de macht kwamen, hebben overeenkomsten getekend met Rusland. Het land moest namelijk op zoek naar andere oorden nadat China zich niet aan overeengekomen afspraken houdt die na de terugtrekking werden gesloten. Peking zag de grote wereldgebeurtenis als ultieme opportuniteit om haar invloed te vergroten, en speelde daarop in. Daardoor dreigt het land nu in hongersnood te vallen. Rusland is daarbij, ironisch genoeg, de redder in nood.

Benzine, diesel, gas en tarwe zijn de voornaamste producten die Rusland zal leveren aan Afghanistan. De aankoop daarvan zal gebeuren met Russische roebels en met een “speciale korting”, dat zegt Abdul Salam Jawad Akhundzada, een woordvoerder van het ministerie van Handel en Industrie, woensdag telefonisch aan Bloomberg.

De deal

De deal met Rusland is de grootste in de geschiedenis van de taliban en omvat; een miljoen ton benzine en diesel, een half miljoen ton vloeibaar petroleumgas en twee miljoen ton tarwe die jaarlijks moeten worden geleverd tot onbepaalde datum. Voordien werden brandstoffen voornamelijk geïmporteerd uit Oezbekistan, Turkmenistan en Iran, aan veel kleinere aantallen. Het land verbruikt immers 1,3 miljoen ton brandstof per jaar.

De overeenkomst volgt kort na het bezoek van Nuruddin Azizi, Afghaanse minister van Handel en Industrie, afgelopen maand. Volgens Akhundzada zouden op dit moment voorbereidingen worden getroffen zodat de producten “binnen enkele dagen of weken” kunnen worden geïmporteerd.

Nieuwe handelspartner

Verder schat Akhundzada de kans groot in dat er in de toekomst meer langetermijncontracten met Moskou zullen worden gesloten. Rusland is bovendien een van de weinigen die zijn ambassade in Kaboel open heeft gehouden.

Een westerse functionaris liet vorige maand anoniem door Bloomberg optekenen dat Moskou verschillende Aziatische landen zou hebben aangemoedigd om mogelijke langetermijnoliecontracten met hoge kortingen te bespreken. Een voorstel waar het Westen duidelijk geen fan van is. Bovendien zouden Amerikaanse functionarissen al enige tijd proberen de prijs van olie te drukken, om zo het land tal van beperkingen op te leggen, klinkt het.

(ns)

Meer