Terwijl de vaccinatie in Europa vastloopt, praten de Verenigde Staten al over versoepelingen

De vaccinatie tegen Covid-19 verloopt goed in de Verenigde Staten: 21 procent van de bevolking heeft al ten minste één dosis van het vaccin ontvangen. De autoriteiten denken daarom aan de komende versoepelingen, wanneer de bevolking grotendeels tegen het virus zal zijn beschermd.

De VS plannen een versoepeling van de federale maatregelen rond 4 juli, als het aantal besmettingen laag genoeg is. Het idee van president Joe Biden is om mensen in kleine groepen, bestaande uit leden van verschillende huishoudens, bijeen te laten komen voor de nationale feestdag.

Maar gezien de vooruitgang van de vaccinatie is het heel goed mogelijk dat het aantal besmettingen ruim voor 4 juli sterk zal dalen. ‘Ik denk dat in de loop van april de situatie in het land zal verbeteren, maar er zullen besmettingshaarden zijn en er zullen gebieden zijn waar bepaalde varianten meer zullen voorkomen’, zei Dr. Scott Gottlieb, hoofd van de Food and Drug Administration (FDA).

Tot op heden heeft 21 procent van de Amerikanen al ten minste één dosis van het coronavaccin gekregen en is meer dan 10 procent volledig gevaccineerd. Dat is een goede voorsprong op de Europese Unie, waar slechts iets meer dan 7 procent van de burgers de eerste dosis heeft gekregen. In de Verenigde Staten hebben mensen die gevaccineerd zijn meer vrijheid. Zij kunnen bijvoorbeeld in grotere groepen bijeenkomen.

De waarschuwing van Fauci

De Verenigde Staten mogen de overwinning echter nog niet opeisen. Het aantal besmettingen in het land daalt inderdaad, maar er zijn nog steeds gemiddeld meer dan 50.000 besmettingen per dag. Bovendien sterven er dagelijks meer dan 1.400 Amerikanen aan het virus.

Dr. Anthony Fauci, hoofd van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases en de belangrijkste adviseur van de regering inzake de pandemie, zegt dat de overheden niet te snel moeten zijn met het versoepelen van de coronamaatregelen. Hij wijst op het voorbeeld van Europa, waar sommige landen, na de bevolking gedeeltelijk te hebben gevaccineerd, worden geconfronteerd met een derde golf. Dat is het geval in Frankrijk, waar een deels opnieuw een lockdown van kracht is, in Italië, waar opnieuw de vrijheden aan banden worden gelegd en in Tsjechië, dat het hoogste sterftecijfer door Covid-19 ter wereld heeft.

Afgelopen zondag waarschuwde Fauci dan ook dat een te vroege stopzetting van de coronamaatregelen kan resulteren in een derde golf. ‘Het einde is in zicht, maar we zijn er nog niet’, klonk het. Met andere woorden, de federale autoriteiten pleiten nu voor nog een paar maanden geduld.

Lees ook:

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20