Door de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank trekken meer en meer financiële instellingen de rente die je krijgt op onder meer spaar- en termijnrekeningen op. Cijfers van de Nationale Bank van België (NBB) tonen aan dat de termijnrekeningen aan populariteit winnen.
Termijnrekeningen vallen opnieuw in de smaak van de Belg

Waarom is dit belangrijk?
De Europese Centrale Bank verhoogt de rente om de inflatie naar beneden te krijgen. Die bedroeg vorige maand in de eurozone 10,7 procent. Dankzij het verstrakkende geldbeleid krijgen de banken een hogere rente op het geld dat ze stallen bij de nationale centrale banken. Daardoor hebben ze meer ruimte om hun klanten een hogere vergoeding te geven voor hun spaarinspanningen.In het nieuws: op de termijnrekeningen stond er 5,4 miljard euro in het derde kwartaal. Dat is 1,2 miljard euro meer dan in het voorgaande kwartaal, meldt De Tijd op basis van cijfers van de NBB.
- Meer en meer spaarders vinden hun weg naar de termijnrekeningen omdat verschillende banken de rente hebben opgetrokken.
- Een vergelijking van Spaargids.be leert ons dat wie zijn geld tien jaar kan missen bij Izola Bank, de financiële met de beste termijnrekening voor die periode, een brutovergoeding krijgt van 2,75 procent. Daar moet je wel nog een roerende voorheffing (30 procent) op betalen. Netto krijg je dus 1,925 procent. Die rekening is enkel beschikbaar voor wie minstens 500 euro opzijzet.
- Ook wie een spaarhorizon van slecht één jaar heeft, heeft de keuze uit enkele termijnrekeningen die netto meer opbrengen dan 1 procent. Bij Deutsche Bank krijg je in dat geval een rente van netto 1,512 procent. De termijnrekening van die financiële instelling is wel enkel beschikbaar voor wie minstens 5.000 euro wil sparen.
Niet alleen termijnrekeningen brengen meer op
Details: het verstrakkende geldbeleid geeft niet enkel de rentes op de termijnrekeningen een boost.
- Ook wie een spaarboekje opent, krijgt bij meer en meer banken een hogere vergoeding. Op dit moment heeft Santander Consumer Bank de meest lucratieve spaarrekening in ons land. Als je je geld parkeert op de rekening Vision Max, ontvang je een rente van 1,2 procent. Opgelet: dat tarief geldt enkel voor wie tussen 125.000 en 200.000 euro spaart. Wie meer of minder geld opzijzet, ziet de spaarrente dalen tot 0,75 procent. Op de gereglementeerde spaarboekjes staat er zo’n 300 miljard euro.
- De overheid biedt eveneens een spaarboekje, genaamd de e-DEPO-rekening, aan. De opbrengst ligt in lijn met die van de lineaire obligatie (OLO) met een resterende looptijd van één jaar. De rente bedraagt bruto 2 procent. Daarop ben je wel een roerende voorheffing verschuldigd, waardoor je netto 1,4 procent krijgt.
- Staatsbons en kasbons leveren eveneens meer geld op. De overheid gaat op 4 december voor de derde keer dit jaar staatsbons uitgeven. Deze keer bedragen de looptijden vijf en tien jaar. Verwacht wordt dat de rente tussen 2,4 en 2,8 procent zal liggen. Bij de tweede uitgifte was er weliswaar veel minder interesse in de staatsbons. Bij de eerste uitgifte in juni hebben de Belgen bijna 40 miljoen euro uitgeleend aan de staat. Bij de tweede uitgifte was dat slechts 20,6 miljoen euro. Nochtans kregen de beleggers toen een hogere coupon.
- De tak21-verzekeringen profiteren ook mee van de Europese rentestijgingen. Verschillende verzekeraars hebben de afgelopen maanden de gewaarborgde rentevoeten naar boven bijgesteld
Belangrijke kanttekening: ondanks de stijgende rentes brengt op dit momenteel geen enkele spaarformule voldoende geld in het laatje om de inflatie te kloppen. Die kwam in oktober in ons land uit op bijna 12,3 procent (op jaarbasis). Verwacht wordt dat die binnenkort zal dalen als gevolg van het verstrakkende geldbeleid van de ECB. Daardoor zal het verschil tussen de spaaropbrengsten en de geldontwaarding almaar kleiner worden.