Einde promoacties banken: is de termijnrekening nog een volwaardig alternatief voor het spaarboekje?

Einde promoacties banken: is de termijnrekening nog een volwaardig alternatief voor het spaarboekje?
Spaarvarken – Wolfram Kastl/dpa | usage worldwide (Photo by Wolfram Kastl/picture alliance via Getty Images)

Veel banken hebben afgelopen maand de rente op de termijnrekeningen opgetrokken om een deel van de staatsbonmiljarden aan te trekken. Vandaag zijn de promoacties bij nagenoeg alle financiële instellingen afgelopen. Is de termijnrekening nog een volwaardig alternatief voor het spaarboekje?

In het nieuws: Zowel ING en Belfius hebben dit weekend afscheid genomen van de termijnrekeningen waarop je een rente van maar liefst 3,8 procent bruto kreeg. Het ging daarbij om formules met een looptijd van zes en twaalf maanden.

  • De twee grootbanken hadden in september uitgepakt met zulke stuntrentes om een deel van de staatsbonmiljarden aan te trekken. In totaal stond er zo’n 22 miljard euro op het spel.
  • Intussen heeft een aanzienlijk deel van dat geld een thuis gevonden.
    • BNP Paribas Fortis, dat vorig jaar 6,9 miljard euro van z’n deposito’s verloor aan de zogenaamde Van Peteghem-bon, kon bijvoorbeeld op de eerste dag nadat die eenjarige staatsbon was afgelopen al 1,7 miljard euro recupereren. De grootbank heeft daarvoor verschillende kasbons op de markt gebracht.
    • De overheid deed met twee nieuwe staatsbons ook een gooi naar het staatsbongeld, maar zonder succes. Het Agentschap van de schuld kon slechts 402,5 miljoen euro ophalen.

Minder lucratieve termijnrekeningen

Details: Wie vandaag een deel van zijn geld wil vastklikken op een (kortlopende) termijnrekening moet tevreden zijn met een lager rendement.

  • Saver+ van Izola Bank is met een rente van 3,35 procent bruto de meest lucratieve formule met een looptijd van een jaar, leert de vergelijking van Spaargids.be. Na betaling van de roerende voorheffing blijft er netto 2,345 procent.
  • Ook bij MeDirect, Beobank, Europabank, Deutsche Bank, Triodos Bank, Argenta en vdk bank krijg je vandaag nog een spaarvergoeding van minstens 3 procent bruto, oftewel 2,1 procent netto, als je je kapitaal parkeert op een eenjarige termijnrekening.

Sommige spaarboekjes zijn rendabeler

Opgemerkt: Vandaag telt ons land nog zestien spaarboekjes die meer opbrengen dan 2,1 procent, waarvan drie formules met een rente van minstens 3 procent. Op het eerste gezicht lijkt het dan ook interessanter om te kiezen voor een spaarboekje. Maar dat kan snel veranderen.

  • Nu de strijd om de staatsbonmiljarden voorbij is en de Europese Centrale Bank (ECB) voor de tweede keer dit jaar de rente met 25 basispunten heeft verlaagd, neemt de kans toe dat de banken heel binnenkort het mes zullen zetten in de spaartarieven. Het is bovendien zo goed als zeker dat de ECB dit najaar de beleidsrente verder naar beneden zal bijstellen.
    • Sommige financiële instellingen, waaronder Santander Consumer Bank, Bux en NIBC hebben dat al gedaan.
  • Voel je meteen de impact van zo’n renteverlaging? De basisrente wijzigt meteen, maar de getrouwheidspremie blijft nog een tijdje op het oorspronkelijke niveau. Na elke storting, wordt de getrouwheidspremie die op dat moment geldt voor twaalf maanden vastgeklikt. Pas als die periode is afgelopen, is de actuele premie van toepassing.
  • De termijnrekeningen hebben op dat vlak een streepje voor op de spaarboekjes. De volledige rente wordt vastgeklikt voor de looptijd van het contract. Je wordt dus voor die periode beschermd tegen eventuele rentedalingen. In de huidige rentesituatie kan het dus een goed idee zijn om je geld voor een of meerdere jaren te parkeren op een termijnrekening.
    • Of je kan kiezen voor een spaarboekje waarbij het totaalrendement voornamelijk bestaat uit een hoge getrouwheidspremie. Maar bij geen enkele bank ligt de getrouwheidspremie hoger dan de rente die je krijgt wanneer je je geld parkeert op een eenjarige termijnrekening. De hoogste getrouwheidspremie bedraagt op dit moment 1,8 procent.
    • Er is een uitzondering: Save Plus van Beobank. Dat spaarboekje biedt een getrouwheidspremie van 2 procent, maar die geldt enkel zodra je minstens 50.000 euro parkeert op dat spaarboekje.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.