Tekort aan chips weegt ook op productie van huishoudapparaten

Het tekort aan chips heeft niet alleen nefaste gevolgen voor de auto- en computerproducenten. ‘Ook de productie van huishoudapparaten loopt vertraging op’, waarschuwde Jason Ai, de CEO van Whirlpool in China tijdens een speech op de Appliance and World Electronics Expo.

Het tekort aan chips heeft volgens Ai een niet te onderschatten impact op de productielijnen. Volgens de topman is de export vanuit China naar de Verenigde Staten (VS) en de Europese Unie (EU) stevig teruggevallen. ‘In sommige maanden hebben wij een daling opgetekend van maar liefst 25 procent’, klonk het.

De perfecte storm

Ai had het tijdens zijn speech over de perfecte storm. ‘Aan de ene kant moeten we voldoen aan de binnenlandse vraag naar apparaten, aan de andere kant worden we geconfronteerd met een explosie van exportorders’, aldus de CEO. Het bedrijf heeft moeite om voldoende microcontrollers, eenvoudige processors die meer dan de helft van zijn producten, waaronder magnetrons, koelkasten en wasmachines, aandrijven, te bemachtigen.

Het tekort aan chips, dat eind december ernstig begon te worden, werd deels veroorzaakt doordat autofabrikanten de vraag verkeerd hadden ingeschat en de verkoop van smartphones en laptops onder invloed van de coronapandemie sterk steeg. Het dwong autofabrikanten, waaronder General Motors, de productie te verlagen en verhoogde de kosten voor smartphonemakers.

Paniekaankopen

En omdat elk bedrijf dat chips in zijn producten gebruikt, paniekaankopen doet om zijn voorraad aan te vullen, treft het tekort niet alleen Whirlpool. Ook andere producenten van huishoudapparaten kampen met problemen, volgens het persagentschap Reuters.

Hangzhou Robam Appliances, een Chinese producent van huishoudapparaten met ruim 26.000 werknemers in dienst, moest de lancering van een nieuw high-end fornuis met vier maanden uitstellen omdat het niet genoeg microcontrollers kon vinden. ‘De meeste van onze producten zijn al geoptimaliseerd voor smart home gebruik, dus we hebben natuurlijk veel chips nodig’, aldus Dan Ye, marketing director bij Robam.

Lees ook:

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20