Tekening Michelangelo: tot 2019 onbekend, nu geveild voor 23 miljoen euro

Een tekening van Michelangelo die dateert van het einde van de 15e eeuw werd woensdag door het veilinghuis Christie’s in Parijs geveild voor 23 miljoen euro.

Opmerkelijk is dat het werk decennialang niet aan Michelangelo zelf, maar aan zijn school toegeschreven werd. De tekening, onderdeel van een Franse privécollectie, was daardoor zo goed als vergeten. Totdat Christie’s in 2019 gevraagd werd de collectie te waarderen en expert Furio Rinaldi een verband zag met andere werken van de renaissanceschilder.

Die theorie werd bevestigd door andere kenners, waardoor de tekening, die Naakte jongeman omgeven door twee figuren genoemd wordt, als meesterwerk van Michelangelo zelf erkend werd.

Recordprijs

Christie’s mikte op een prijs van 28 tot 30 miljoen euro, maar zover kwam het niet. De tekening ging uiteindelijk voor 23 miljoen euro, inclusief veilingkosten, onder de hamer. Wie de koper is, raakte niet bekend.

Het gaat wel om een recordprijs voor een tekening van Michelangelo. De opgestane Christus haalde in 2000 omgerekend 9,5 miljoen euro, ook al bij Christie’s, maar toen in Londen.

Meer