Ted Cruz op ramkoers met Pino uit Sesamstraat na tweet over vaccinatie: “Dit is regeringspropaganda voor 5-jarigen”

De Amerikaan Ted Cruz, Republikeinse senator van Texas, is niet te spreken over het feit dat Pino, een personage uit het kinderprogramma Sesamstraat, via Twitter een pleidooi hield voor vaccinaties. “Dit is regeringspropaganda voor 5-jarigen”, reageerde Cruz op de tweet.

“Ik heb mijn coronavaccin gekregen vandaag. Mijn vleugel voelt een beetje pijnlijk aan, maar het geeft mijn lichaam een extra beschermingsboost die mij en anderen gezond houdt”, liet Pino afgelopen weekend via Twitter weten. Ook andere personages uit het populaire kinderprogramma, waaronder Elmo en Oscar, lieten zich de afgelopen dagen positief uit over de vaccins.

Het is geen toeval dat personages uit een kinderprogramma nu volop beginnen te praten over vaccinaties. De Verenigde Staten (VS) zijn vorige week namelijk gestart met de kinderen tussen 5 en 12 jaar te vaccineren.

Cruz ontevreden met de tweet

De tweet van het personage uit Sesamstraat was welliswaar niet naar de zin van Cruz. “Dit is regeringspropaganda voor 5-jarigen”, reageerde hij afgelopen weekend. Hij kreeg daarbij de steun van onder meer Lisa Boothe, een medewerker van Fox News. “Dit is kinderen hersenspoelen, die in de eerste plaats al geen risico lopen om zwaar ziek te worden van Covid-19”, zei ze.

De stelling van Boothe is incorrect als we naar de cijfers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) kijken. Daaruit blijkt dat er in de VS 66 kinderen tussen 5 en 11 jaar zijn gestorven ten gevolge van het coronavirus. Voorts kunnen kinderen andere kwetsbare mensen besmetten. De CDC merkt bovendien op dat het aantal besmettingen bij die jonge leeftijdsgroep fors aan het toenemen is. Die leeftijdsgroep is volgens de CDC verantwoordelijk voor 10,6 procent van de nieuwe coronabesmettingen.

Felicitaties van Biden

De Amerikaanse president Joe Biden was er dan weer als de kippen bij om Pino te feliciteren met zijn vaccinatie. “Goed gedaan Pino! Een vaccinatie is de beste manier om je omgeving te beschermen”, reageerde de president via Twitter.

Een tweede reactie van Cruz liet niet lang op zich wachten: “Liberalen zijn vreemd. Ze geven niets om open grenzen. Of stijgende inflatie. Of scholen die seksueel geweld verdoezelen. Of de ramp van Afghanistan. Of tirannieke Democraten die medische privacy en vrijheid schenden. Maar zeg iets over Pino en ze zitten op hun paard.”

En hoe zit het in ons land? De vaccinproducent Pfizer heeft een aanvraag ingediend bij het Europees Geneesmiddelenbureau om het vaccin te mogen toedienen aan kinderen jonger dan 12 jaar. Als het op Europees niveau wordt goedgekeurd, moet de Hoge Gezondheidsraad van ons land zich nog buigen over de kwestie. Frank Vandenbroucke, minister van Volkgezondheid, is alvast een voorstander van jongeren vaccineren.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20