Pfizer rekent op 65 miljard dollar inkomsten uit verkopen coronavaccin

Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer verwacht dit jaar met de verkoop van zijn coronavaccin, ontwikkeld in samenwerking met zijn Duitse partner BionTech, 36 miljard dollar inkomsten te zullen genereren. Voor volgend jaar wordt nog eens een omzet van 29 miljard dollar in het vooruitzicht gezet.

Dat heeft Pfizer gemeld ter gelegenheid van de presentatie van de resultaten die het bedrijf over het derde kwartaal van dit jaar heeft geboekt.

Boosterdosissen

Pfizer meldde daarbij ernaar te streven om met meer landen een akkoord voor de verkoop van vaccins te sluiten. “Dat zou de verkoop voor volgend jaar nog verder kunnen opdrijven”, merkt het persbureau Reuters op.

“Pfizer beschikt over een capaciteit om volgend jaar 4 miljard dosissen van het coronavaccin te produceren en heeft zijn prognoses gebaseerd op een verkoop van 1,7 miljard doses.”

De verkoop van vaccins leverde het bedrijf tijdens het derde kwartaal een omzet van 13 miljard dollar op. Pfizer deelt de brutowinst van de verkoop van de shot in het grootste deel van de wereld met BioNTech.

Comirnaty, het middel dat door Pfizer is ontwikkeld, was vorig jaar het eerste geneesmiddel dat als een vaccin tegen het coronavirus werd goedgekeurd. Amerikaanse regelgevers zullen het product waarschijnlijk ook geschikt achten als vaccin voor kinderen tussen vijf en elf jaar oud. Pfizer verwacht dat het middel dit jaar ongeveer 44 procent van de totale omzet van het concern zal vertegenwoordigen.

Analisten hebben al aangevoerd dat Pfizer en de andere vaccinproducenten de volgende jaren met de verkoop van hun vaccins miljarden dollars zullen verdienen. Woordvoerders van Pfizer hebben aangekondigd dat het bedrijf een klinische studie voor de toediening van een vierde dosis voorbereidt.

“Bedoeling is de impact van mogelijk jaarlijkse, herhaalde vaccinaties te onderzoeken”, merkt Mikael Dolsten, hoofdwetenschapper bij Pfizer, op. “Het bedrijf wil zich nu al voorbereiden op een mogelijke hervaccinatie, vergelijkbaar met de traditionele griep, wanneer de immuniteit van de derde dosis zou beginnen te vervagen.”

De Verenigde Staten, Israël en een aantal andere landen zijn met het uitrollen van boosterdoses voor bepaalde bevolkingsgroepen van start gegaan. “Experts in die landen merken op dat bescherming van het vaccin na verloop van tijd afneemt”, voert Reuters aan.

Rijke landen

“Het merendeel van de boosterdoses zal naar verwachting worden verkocht aan landen met hoge inkomens, die voor de vaccinatiecampagnes ook meer kunnen betalen. Die plannen vormen een onderdeel van de strategie van Pfizer om de prijs van zijn vaccin te koppelen aan het vermogen van een land om te betalen.”

Pfizer stelde te verwachten volgend jaar minstens een miljard doses van zijn vaccin aan landen met lagere of middelmatige inkomens te zullen leveren.

“Comirnaty heeft een veel grotere verkoop gerealiseerd dan producten van rivalen zoals Moderna en Johnson & Johnson”, benadrukt Reuters nog. “Johnson & Johnson heeft te maken gehad met productieproblemen en veiligheidsproblemen.”

“Moderna kreeg anderzijds van de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) te horen dat de herziening van een toediening aan adolescenten – een groep die al in aanmerking komt voor het vaccin van Pfizer in aanmerking komt – is uitgesteld.”

Pfizer ligt op schema om 2,3 miljard doses van het vaccin te leveren. Het bedrijf zou dit jaar een productie van 3 miljard doses bereiken.

Pfizer realiseerde tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 24,1 miljard dollar. Dat was 134 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij met 133 procent tot 7,7 miljard dollar.

(NS)

Meer