Techoorlog met China hangt als donkere wolk boven Amerikaanse beurzen

De Amerikaanse aandelenmarkten gaan vrijdag licht lager. Goede jobcijfers konden de sfeer niet verbeteren, nu de Amerikaanse regering opnieuw voluit in de aanval gaat tegen China.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde vrijdag aan dat hij na TikTok nu ook WeChat in de ban slaat. Over 45 dagen mag niemand in de VS nog een van de twee apps gebruiken. Amerikaanse bedrijven mogen ook niet meer samenwerken met Bytedance of Tencent, de respectievelijke eigenaars van de apps.

Vooral tech krijgt het daardoor hard te verduren. De iPhone-maker Apple verliest 0,8 procent en ook het gamebedrijf Activision Blizzard, dat geregeld samenwerkt met Tencent, gaat bijna 4 procent onderuit.

Stimulus

Los daarvan discussiëren de Republikeinen en Democraten al dagen over een nieuw steunpakket om de economische impact van de coronacrisis te verzachten, maar er blijkt geen vooruitgang te komen in de gesprekken. Trump dreigde er al mee om zich terug te trekken uit de gesprekken als er tegen vanavond geen akkoord gevonden wordt. ‘We staan nog heel ver van elkaar’, zei parlementsvoorzitter Nancy Pelosi vrijdag.

Jobs, jobs, jobs

Maar er is ook goed nieuws: er kwamen in juli 1,8 miljoen nieuwe jobs bij in de VS. Dat is veel meer dan de 1,5 miljoen die analisten hadden verwacht, maar wel minder dan de 4,8 miljoen van juni. In combinatie met relatief goede werkloosheidscijfers doet dat denken dat de Amerikaanse economie stilaan aan het herstellen is.

Helaas wilden beleggers daar hun geld toch niet op inzetten vrijdag. De Dow Jones staat een uur na de opening 0,3 procent lager en de S&P500 en de Nasdaq verliezen allebei 0,1 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20