Techindustrie in moeilijkheden? Vooral aandelen in Chinese tech tuimelen

De neerwaartse trend in de wereldwijde aandelenmarkt laat zich stevig voelen bij de grote Chinese techbedrijven. Maar ook in het Westen krijgt de techindustrie te maken met veranderende tijden.

E-commercegigant Alibaba krijgt deze week klappen te verwerken op de beurs. Met -4,45 basispunten verliest het iets meer dan 5 procent. Op jaarbasis geraakte het Alibaba-aandeel zelfs al meer dan 60 procent van zijn waarde kwijt.

Het aandeel van Tencent, het Chinees technologiebedrijf en zevende grootste bedrijf ter wereld volgens consultingbedrijf PwC, verliest vandaag 12,80 basispunten of 3,67 procent.

Het Chinese onlinedienstenbedrijf NetEase verliest vandaag 1,98 procent, of 2,90 basispunten.

“COVID baart beleggers nog steeds zorgen”

“De Chinese economische cijfers die in de komende weken worden vrijgegeven, kunnen zeer ongunstig zijn gezien de COVID-lockdowns”, zegt Banny Lam, hoofd onderzoek bij CEB International Investment Corp, aan zakelijk persbureau Bloomberg. “De situatie in Shanghai kan in mei of juni tot rust komen, maar de COVID-controles baren beleggers nog steeds zorgen. De weg zal hobbelig blijven.”

De inwoners van de Chinese miljoenenstad zitten al meer dan een maand in een zeer strenge lockdown. Autoriteiten zweren er bij een zero-COVID-beleid, waarbij inwoners letterlijk met hekken worden ingesloten om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

De Hang Seng-index, die de ontwikkeling van de aandelenmarkt in Hongkong weergeeft, verliest vandaag 2,83 procent. Maar de Shanghai Stock Exchange komt opvallend genoeg met lichte winst. De aandelen op de SSE Composite Index groeien vandaag met 0,76 procent.

“We staan misschien op de drempel van een belangrijke gebeurtenis”

Aandelenmarkten in de Verenigde Staten blijven gestaag verliezen optekenen. De belangrijkste Amerikaanse beurzen blijven ook in de dalende trend van de laatste dagen zitten. De S&P 500-index, die een brede samenstelling van ontwikkelingen op de Amerikaanse aandelenmarkt weergeeft, daalt vandaag met 132,10 basispunten, of 3,20 procent.

Ook de Nasdaq-100 verliest, en staat op moment van schrijven op bijna -4 procent. De Dow Jones verliest dan weer 1,99 procent, of ruim 654 basispunten.

“Normaal gesproken besteden we niet al te veel aandacht aan marktbewegingen op korte termijn. Toch broeit er enige bezorgdheid in de markten dat we misschien op de drempel staan van een belangrijke gebeurtenis”, zei marktanalist Peter Esho vandaag in een briefing, geciteerd door AFP.

“Uiteindelijk is onze visie dat elke keer dat de Amerikaanse Federal Reserve probeert de rente te verhogen, de economie en de groei zullen breken en ons terug naar af zullen sturen”, aldus Esho. “De meest kwetsbare sectoren van de economie lopen risico’s. De techsector bijvoorbeeld breekt nu al met ontslagen die van uur tot uur worden aangekondigd.”

Tijdens de coronapandemie was de techsector heel veerkrachtig, er konden niet genoeg mensen worden aangenomen. Maar lijkt nu verandering in te komen.

“We zullen rekrutering als een voorrecht behandelen en weloverwogen zijn over wanneer en waar we personeel toevoegen”, zegt Uber-CEO Dara Khosrowshahi aan CNBC. “We zullen over de hele linie nog scherper op de kosten letten.”

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20