De S&P500 bevindt zich officieel in een stierenmarkt. Die prestatie heeft die index voornamelijk te danken aan de plotse hausse van de AI-aandelen. Nu rijst de vraag: is het een goed idee om nog in dergelijke aandelen te beleggen? Of ben je te laat?
FOMO: Vier letters voor een gevoel dat beleggers bekend voorkomt. “Fear of missing out” of de angst om een kans te missen. Deze vier letters vatten het huidige beurssentiment vrij goed samen. Sinds de lancering van de beroemde AI-bot ChatGPT is de interesse van beleggers in die technologie fors toegenomen. Eindelijk kunnen gewone mensen zelf het echte nut van kunstmatige intelligentie zien.
De context: De S&P500 bevindt zich in een stierenmarkt. De index is met 20 procent gestegen sinds het vorige dieptepunt in oktober. Maar pas op, deze stijging wordt vooral gedreven door vijf kolossen: Alphabet, Meta, Apple, Amazon en Nvidia. Ter vergelijking: de Nasdaq is met 27 procent gestegen, terwijl de winst voor de Dow Jones beperkt bleef tot 2 procent.
De AI-hype heeft duidelijk zijn sporen nagelaten op de markten. Het beste voorbeeld hiervan is Nvidia. Voor het trainen van AI zijn supercomputers nodig, wat de vraag naar halfgeleiders een boost geeft. De chipmaker heeft zijn verkoopprognoses voor de komende kwartalen opgetrokken. Het resultaat: een marktwinst van ruim 170 procent sinds begin dit jaar.
De vraag: Is het niet te laat om in AI te investeren? CNN Business interviewde Matt Bartolini, analist bij State Street Global Advisors. De marktexpert heeft een aantal bedenkingen.
- Allereerst moeten we ons de vraag stellen welke bedrijven echt kunnen profiteren van de AI-hype en welke alleen maar het acroniem in hun naam gebruiken. Het is je vast al opgevallen: meer en meer bedrijven plaatsen het woord “AI” in hun naam. Een beetje zoals die bedrijven die eind jaren 90, begin jaren 2000 “.com” in hun naam stopten.
- “Tot op zekere hoogte is het gewoon een modewoord dat bedrijven gebruiken om bekendheid te krijgen en een beetje optimisme in hun prognoses te injecteren. Veel bedrijven gebruiken AI echter als een verbindingstechnologie”, legt Bartolini uit, die in plaats van met de vinger te wijzen naar het ene of het andere bedrijf, liever spreekt over een technologie “die zich heeft verspreid in verschillende soorten industrieën en consumentensegmenten”.
- Is AI een zeepbel die zal barsten? “Ik denk niet dat we dat punt al bereikt hebben. Ik sluit niet uit dat dat er uiteindelijk sprake zal zijn van een bubbel, maar ik denk dat er nog steeds enige terughoudendheid is. Als er een zeepbel zou zijn, zou je meer particuliere beleggers zien die ETF’s gebruiken om in AI-bedrijven te beleggen.” Aan de andere kant is het woord AI duidelijk een bubbel in gesprekken of in de pers, maar niet in aandelen, vindt de specialist: “Veel grote technologieaandelen hebben het goed gedaan, maar de kleinere bedrijven niet. In een bubbel zou je een aanzienlijk aantal aandelen in alle regio’s zien profiteren.”
- Voorlopig zijn het vooral bedrijven met zeer grote kasstromen die hebben geprofiteerd van de hype: denk maar aan de 5 bovengenoemde kolossen. Dankzij hun liquiditeit hebben ze heel snel kunnen schakelen om zo de trein niet te missen.
- Nog zinvol om te investeren in AI? Het is duidelijk dat het voor een sector als halfgeleiders waarschijnlijk te laat is. “Aan het begin van het jaar handelde de hele sector onder zijn historische koers-winstverhouding, maar nu handelt die erboven”, bevestigt de specialist. Voor de rest moeten we eerst de spelers identificeren die echt met AI bezig zijn en hun boekhouding en groeipotentieel bestuderen. Small caps (kleine en middelgrote kapitalisaties) hebben nog niet geprofiteerd van AI op de manier waarop de technologiereuzen dat hebben gedaan.
- Bartolini is van mening dat de focus moet liggen op sectoren in plaats van op bedrijven. “Gemiddeld presteren aandelen minder goed dan het sectorgemiddelde,” concludeert de analist.
“Een moment zoals in 1995, niet zoals in 1999”
- Dan Ives van Wedbush Securities merkte begin deze week in een nota op dat de technologieaandelen nog een groeipotentieel van 10 tot 12 procent hebben.
- “Met de enorme kostenverlagingen in de technologiesector in de afgelopen 9 maanden, stabiele bedrijfsuitgaven en een veerkrachtige consument, geloven we dat de weg is vrijgemaakt voor ‘een 1995-moment’, aangezien AI de meest transformationele technologie is die we hebben gezien sinds het internet vorm begon te krijgen”, aldus de specialist.
- Er is geen sprake van een “1999-moment”, voegde hij eraan toe, waarmee hij dus wil duidelijk maken dat er een geen sprake is van een bubbel zoals bij de dot. com-crash.
Het valt nog te bezien of de angst voor een wereldwijde recessie, oorlog in Europa, aanhoudende inflatie of hoge rentetarieven dit optimisme zal temperen.
(ns/nd)