‘Te China-centrisch’: Trump wil financiële hulp aan WHO opschorten

De Amerikaanse president Trump wil de betalingen die de VS aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overmaken opschorten. Volgens Trump is de organisatie te ‘China-centrisch’ en hebben ze de laatste tijd teveel fouten gemaakt. Dat heeft hij gezegd tijdens de dagelijkse persconferentie van de coronavirus taskforce.

Later kwam Trump op zijn woorden terug en zei hij dat hij ging kijken ‘of er in de betalingen kon worden geknipt’.

De VS leveren de grootste bijdrage aan de WHO. Dit jaar heeft het Amerikaanse Congres voor de organisatie ruim 123 miljoen dollar gereserveerd. Daar komt dan nog geld bij voor specifieke projecten. In 2017 waren die goed voor een bijkomende 400 miljoen dollar. Alles bij elkaar geteld gaat het om ongeveer een kwart van het totale budget van de WHO.

China kan geen kwaad doen

Trump neemt het niet dat de WHO zijn beslissingen om inkomend vliegverkeer vanuit China en de EU stop te zetten had bekritiseerd. De WHO geeft nooit rechtstreeks commentaar op beslissingen die overheden nemen. Wel had ze de inreisverboden ineffectief genoemd, omdat reizigers dan gaan trachten hun bestemming te bereiken via omwegen, wat de tracering van hun bewegingen bemoeilijkt. Daarnaast maakt het de levering van medisch materiaal onnodig complex. Ook vindt Trump dat de WHO veel eerder alarm had moeten slaan over het coronavirus. Berichten uit Taiwan dat besmetting van mens op mens mogelijk was, zouden door de WHO niet ernstig zijn genomen.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1247540701291638787

‘Ze kiezen altijd partij voor de Chinezen, maar wij financieren het. We gaan daar nu eens goed naar kijken’, aldus de Amerikaanse president.

Trump heeft een punt. In ons zusterblad Newsweek schreef Bavo Boutsen eerder deze week nog ‘dat het uiteraard een onomstotelijke waarheid is dat de Chinezen er niet bepaald in geslaagd zijn het virus in eigen land te houden, met de huidige pandemie tot gevolg. Toch leek het de jongste weken vaak alsof WHO-secretaris-generaal Adhanom Ghebreyesus (rechts op de foto) niet vaak genoeg kon benadrukken hoe geweldig succesvol het Chinese regime corona heeft bestreden.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20