Taylor Swift gekroond tot best verkopende muzikant

In de wereldwijde muziekwereld heeft geen enkele artiest vorig jaar een grotere verkoop geboekt dan de Amerikaanse singer-songwriter Taylor Swift. Dat blijkt uit een rapport van de International Federation of the Phonographic Industry (Ifpi). Ed Sheeran eindigde op de tweede plaats, gevolgd door Post Malone.

Taylor Swift dankt haar eerste plaats grotendeels aan de lancering van haar jongste album ‘Lover’. Dat kwam in augustus vorig jaar op de markt.

Hitsingles

‘Lover’ is het zevende studio-album van de zangeres. Swift komt daarmee ook opnieuw op haar plaats van vijf jaar geleden. ‘Lover’ ging bij zijn debuut direct naar de hoogste plaats in de Amerikaanse hitlijsten. Eén week na de lancering waren er al 867.000 exemplaren verkocht.

Ondertussen zijn er in de VS al meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht. In de rest van de wereld liep de afzet bovendien ook al op tot meer dan 5 miljoen. Het album heeft tot nu toe al drie hitsingles opgeleverd.

‘Lover’ was het eerste album dat Swift bij Universal Music heeft uitgebracht. Met Big Machine Records, haar vorige label, is de singer-songwriter in conflict geraakt.

Queen

Ed Sheeran eindigde – onder meer dankzij de lancering van zijn vierde album ‘No.6 Collaborations Project’ in juli vorig jaar – op een tweede plaats. Post Malone profiteerde op de derde plaats anderzijds van het debuut van zijn derde album ‘Hollywood’s Bleeding’ in september vorig jaar.

‘De rest van de top tien bestaat uit een mengeling van nieuwe en gevestigde artiesten,’ zegt Frances Moore, CEO van de Ifpi. ‘Superster Billie Eilish eindigde op de vierde plaats.’

‘Opmerkelijk is echter de vijfde plaats van de Britse rockgroep Queen, terwijl ook de Beatles zich nog altijd in de top tien handhaven. Tussen die beide grootheden uit de internationale populaire muziek bevinden zich Ariana Grande, BTS, Drake en Lady Gaga.’

Opvallend daarbij is volgens Moore dat ook Drake en Lady Gaga erin lukken de top tien te halen zonder vorig jaar een nieuw album te hebben uitgebracht. Drake was het jaar voordien wel de best verkopende muzikant van de wereld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20