Tata Motors neemt Indiase fabriek van Ford over

De Indiase autobouwer Tata Motors wil in zijn thuisland een fabriek van zijn Amerikaanse rivaal Ford overnemen. Daarover hebben de twee partijen een akkoord ondertekend. Tata wil de site, gelegen in de stad Sanand in de Indiase westelijke staat Gujarat, gebruiken om de productie van elektrische wagens op te voeren. De financiële details van de overeenkomst zijn niet bekendgemaakt.

De Indiase overheid probeert de groei van zijn jonge markt voor elektrische wagens te stimuleren door fabrikanten miljarden dollars aan incentives aan te bieden. Tata Motors, dat ook eigenaar is van de Britse autobouwer Jaguar Land Rover, heeft op die markt al een dominante positie uitgebouwd.

Investeringen

Het akkoord tussen Tata en Ford zou betrekking hebben op de terreinen en de andere activa van de site in Sanand. De Indiase constructeur zou ook een aantal werknemers van de fabriek, die al enkele tijd is gesloten, overnemen. Tata maakte daarbij bekend te zullen investeren om de fabriek van nieuwe machines en uitrusting te voorzien.

De Indiase constructeur zegt te verwachten dat het na de aanpassingen een productiecapaciteit van 300.000 eenheden per jaar zou moet bereiken. Die capaciteit zou eventueel tot meer dan 400.000 eenheden per jaar moeten kunnen worden uitgebreid.

Tata Motors haalde eerder bij investeerder TPG Capital een bedrag van 1 miljard dollar op om zijn divisie elektrische mobiliteit verder uit te bouwen. De constructeur concurreert op de Indiase markt voor elektrische wagens met de groep Mahindra & Mahindra.

Uitvoer

Ford Motor had vorig jaar aangekondigd om zijn productie in India stop te zetten. Het Amerikaanse bedrijf was er niet in gelukt om op de Indiase markt een voldoende sterke positie uit te bouwen. Ford had in de Indiase verkoop van personenwagens slechts een aandeel van minder dan 2 procent.

De Amerikaanse constructeur had bovendien al meer dan twee decennia moeite om met zijn Indiase activiteiten winst te maken. Ford had nog wel overwogen om in India een productie van elektrische wagens op te zetten. Die activiteit zou mogelijk ook gebruikt worden voor de uitvoer naar andere Aziatische markten.

Maar uiteindelijk werden ook die plannen opgeborgen. Ford had recent bevestigd op zoek te zijn naar mogelijke opties voor zijn twee fabrieken in India. De Amerikaanse autobouwer heeft immers ook in Chennai nog een fabriek. Ook daarvoor wordt een oplossing gezocht. Er zouden een aantal mogelijkheden worden bekeken.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20