In april 2021 kondigden twaalf Europese voetbalclubs de oprichting van een Super League aan. Een paar uur later deed de verontwaardiging hierover de meeste deelnemers aan het project de benen nemen. Maar de architecten van de ontbonden Super League zijn met iets nieuws bezig.
Van de twaalf aanvankelijk betrokken clubs hebben er slechts drie het schip niet verlaten: Real Madrid, Barcelona en Juventus. Hun belangen worden behartigd door het bedrijf A22 Sports Management. Dinsdag maakte het bedrijf bekend dat het een nieuwe CEO heeft benoemd: de Duitser Bernd Reichart, voormalig hoofd van de RTL Group.
In een verklaring zei A22 Sports Managements dat het weer aan het werk was gegaan, op zoek naar “een duurzaam sportmodel voor clubcompetities in Europa, dat de langetermijnbelangen van de fans en de bredere voetbalgemeenschap weerspiegelt”.
Open formaat
In een interview met de Financial Times legt Reichart uit dat een nieuwe competitievorm wordt overwogen. Ter herinnering: het oorspronkelijke formaat, dat bestond uit een gesloten competitie met twaalf teams, werd onmiddellijk door het grote publiek verworpen.
“Wij willen de belanghebbenden in de Europese voetbalgemeenschap de hand reiken en deze visie verbreden. Zelfs de fans zullen er veel sympathie voor hebben. Het is een schone lei. Het formaat zal nooit een obstakel zijn”, verzekert de nieuwe topman van A22.
Reichart onthult niet wat de nieuwe indeling zal zijn, maar hij zegt wel dat het “gesloten” aspect zal verdwijnen. Met andere woorden, de clubs die deelnemen aan de eerste editie – als die ooit wordt gehouden, natuurlijk – zouden niet noodzakelijkerwijs verzekerd zijn van deelname aan volgende edities. En andere clubs kunnen later aan de Super League worden toegevoegd.
Fans lang niet de enigen die moeten overtuigd worden
Ondanks de vele obstakels denkt Reichart dat de nieuwe competitie al in het seizoen 2024-2025 van start kan gaan. Een “redelijk” tijdsbestek, klinkt het.
Reichart blijft voorzichtig en haalt de fans aan als enigen die het oorspronkelijke idee de grond in boorden. Ook de UEFA, de European Club Association (ECA) en de nationale competities waren echter fel gekant tegen zo’n Super League.
Rechtszaak tegen UEFA
Wat de voetbalbonden betreft, speelt namelijk nog iets anders – wellicht hield Reichart zich daarom wat op de vlakte. Dit jaar vonden namelijk al verschillende hoorzittingen plaats in een bijzondere rechtszaak die werd aangespannen tegen de UEFA.
Real Madrid, Barcelona en Juventus, de drie overblijvende leden in het Super League-project, trokken, na de banvloek van de UEFA, naar een Spaanse rechter (het bedrijf boven de Super League is in Spanje opgericht). Hun zaak werd doorgespeeld aan het Europese Hof van Justitie door de rechter in Madrid.
Bepaald moet worden of de UEFA misbruik maakt van haar machtspositie. Volgens de drie topclubs doet de UEFA aan belangenvermenging; gehint wordt dat zowel de Europese voetbalbond als de wereldbond FIFA de Europese regels voor vrije concurrentie met de voeten treden. De UEFA heeft namelijk gedreigd clubs die een dergelijke topcompetitie willen oprichten te straffen, bijvoorbeeld door ze uit te sluiten van de Champions League.
Europese voetballandschap mogelijk ingrijpend veranderd
De beslissing van het HvJEU kan het Europese voetballandschap ingrijpend veranderen. De advocaat-generaal zal op 15 december een advies uitbrengen en in het voorjaar van 2023 een definitieve beslissing nemen.
(lb/fjc)