In nog geen 48 uur van Super League naar superflop: nog maar vier clubs over

De Europese Super League is na amper twee dagen als een kaartenhuisje in elkaar gestort: alle zes Engelse clubs hebben aangekondigd zich terug te trekken uit het initiatief nadat ze waren verrast door de woedende reactie van fans en de Britse regering. Ook Inter en Milan staan op afhaken, waardoor alleen drie Spaanse clubs en Juventus nog overblijven. Juventus-voorzitter Andrea Agnelli, een van de dragende krachten achter het project, heeft ondertussen laten weten weten dat de competitie op deze manier geen bestaansrecht heeft.

Chelsea liet gisteren als eerste weten niet te zullen meedoen, snel gevolgd door Manchester City en vervolgens, kort voor 23 uur door Arsenal, Manchester United, Liverpool en Tottenham. De vice-voorzitter van Manchester United, Ed Woodward, een belangrijke architect van de nieuwe competitie, nam ook ontslag nadat zijn positie onhoudbaar werd.

Hoewel de meeste clubs hun beslissing flauwtjes bevestigden uit de Super League te stappen, gaf Arsenal toe: ‘We hebben een fout gemaakt en onze excuses daarvoor.’ De voorzitter van Tottenham, Daniel Levy, bood ook zijn excuses aan aan de supporters. ‘We betreuren de ongerustheid en verwarring veroorzaakt door het ESL-voorstel’, zei hij.

De terugtrekking door Engelse clubs laat slechts de helft van de oorspronkelijke 12 oprichters van de Super League over. De Italiaanse giganten Milan en Internazionale zijn naar verluidt ook aan het overwegen om van boord te springen, waardoor een derde Serie A-club, Juventus en het Spaanse trio Real Madrid, Atlético Madrid en Barcelona, ​​als laatsten overblijven.

ESL blijft voorlopig dromen

Vanochtend vroeg beloofde de Super League desalniettemin ‘het project opnieuw vorm te geven’ en stond erop dat het nog kon doorgaan. ‘Ondanks het aangekondigde vertrek van de Engelse clubs, die gedwongen zijn om dergelijke beslissingen te nemen vanwege de druk die op hen wordt uitgeoefend, zijn we ervan overtuigd dat ons voorstel volledig in overeenstemming is met de Europese wet- en regelgeving’, aldus een verklaring van ESL.

‘Gezien de huidige omstandigheden zullen we de meest geschikte stappen heroverwegen om het project opnieuw vorm te geven, waarbij we altijd onze doelen voor ogen hebben om fans de best mogelijke ervaring te bieden en tegelijkertijd de solidariteitsbetalingen voor de hele voetbalgemeenschap te verbeteren.’

De UEFA dreigde na de bekendmaking van de Super League de betreffende clubs die nog actief zijn in Europa – Real Madrid, Manchester City en Chelsea staan in de halve finales van de Champions League – per direct uit te sluiten en spelers van de Super League-clubs te verbannen van het komende EK.

Vanuit sportief oogpunt was er veel kritiek op het plan. Door het zogeheten Amerikaans model kwam er vrijwel geen promotie/degradatie in voor. Bovendien zouden de nationale competities voor clubs uit de Super League nauwelijks nog van belang zijn, omdat ze zich toch niet meer voor Europees voetbal hoeven te kwalificeren.

Naar 50% + 1-systeem?

De Super League zou na de zomer van start gaan, maar stuitte de afgelopen dagen met name in Engeland op fel protest van de supporters. Fans van Chelsea protesteerden dinsdag massaal bij het stadion, voorafgaand aan de competitiewedstrijd tegen Brighton & Hove Albion. Maandag gebeurde dat ook al op Anfield, de thuisbasis van Liverpool. Fans wekten daar de indruk afscheid te willen nemen van hun club, uit woede over de beslissing van het management tot het nemen van de omstreden stap. Meerdere spelers en ook trainers van betrokken clubs hebben al laten weten weinig op te hebben met het plan tot vorming van de Super League. Bovendien had Boris Johnson eerder gewaarschuwd dat de Britse regering ‘een legislatieve bom zou laten vallen’ om de Super League te stoppen.

De Britse premier gaf een sterke hint dat een langetermijnoplossing zou kunnen zijn om Engelse clubs te verplichten fans een meerderheidsbelang te geven, gebaseerd op het zogenaamde 50% + 1-systeem dat in Duitsland wordt gebruikt.

Lees ook: De Super League: capitalism at work

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20