Europa kan defensie financieren zonder Amerikaanse steun, volgens studie

Europa kan defensie financieren zonder Amerikaanse steun, volgens studie
Europese Commissie -(Photo by Johannes Simon/Getty Images)

Key takeaways

  • Europa heeft de financiële capaciteit om zijn defensie onafhankelijk te financieren zonder Amerikaanse steun.
  • Een hardnekkige uitdaging is onvoldoende coördinatie en gezamenlijke aanschaf tussen nationale strijdkrachten.
  • Het verhogen van de Europese defensie-uitgaven tot 4 procent van het BBP per jaar zou effectieve tegenmaatregelen tegen de militaire escalatie van Rusland mogelijk kunnen maken.

Een recent onderzoek geeft aan dat Europa de financiële capaciteit heeft om zijn defensie onafhankelijk te financieren zonder afhankelijk te zijn van Amerikaanse steun. Het onderzoek, uitgevoerd door Bruegel en het Kiel Institute for the World Economy, suggereert een jaarlijkse investering van ongeveer 250 miljard euro, gelijk aan 1,5 procent van het bruto binnenlands product van de EU. Met dit uitgavenniveau zou Europa ongeveer 300.000 soldaten kunnen inzetten voor zelfverdediging tegen potentiële bedreigingen, vooral vanuit Rusland.

Ondanks de economische kracht van Europa wijst het onderzoek op een hardnekkige uitdaging: onvoldoende coördinatie en gezamenlijke aanschaf tussen nationale strijdkrachten. De auteurs benadrukken de noodzaak van nauwere samenwerking op deze gebieden om middelen effectief in te zetten.

Europese defensie-uitgaven

Het huidige geopolitieke klimaat heeft de druk op Europese landen om hun militaire capaciteiten te versterken versterkt. De regering van de Amerikaanse president Donald Trump heeft er herhaaldelijk bij de Europese bondgenoten op aangedrongen om de defensie-uitgaven te verhogen, waarbij er recentelijk voor is gewaarschuwd om niet alleen op Amerikaanse steun te vertrouwen. Deze druk is nog verder toegenomen door de deadline die de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Mike Waltz in juni heeft gesteld voor alle NAVO-leden om het doel van 2 procent van het BBP aan defensie-uitgaven te halen.

De studie stelt voor om de Europese defensie-uitgaven te verhogen tot maximaal 4 procent van het BBP per jaar, waarbij de helft mogelijk gefinancierd kan worden met gemeenschappelijke Europese schulden. Deze financiering zou kunnen worden toegewezen aan gezamenlijke aankoopinitiatieven, terwijl het resterende deel door de individuele landen zou worden gedekt.

Investeringen nodig om toename Russische militaire capaciteiten het hoofd te kunnen bieden

Onderzoekers wijzen op een aanzienlijke toename van de Russische militaire capaciteiten sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, waaronder de mobilisatie van ongeveer 700.000 troepen in Oekraïne en een toename van de productie van tanks en pantservoertuigen. Om deze escalatie effectief tegen te gaan, zou Europa 1.400 extra hoofdgevechtstanks en 2.000 infanteriegevechtsvoertuigen nodig hebben, meer dan de huidige gecombineerde voorraden van de Duitse, Franse, Italiaanse en Britse landstrijdkrachten.

Ondanks deze vereisten beweert Guntram Wolff, co-auteur van het onderzoek, dat de financiële lasten beheersbaar zijn. Hij vergelijkt het met de economische mobilisatie tijdens de COVID-19 pandemie en benadrukt dat de economische kracht van Europa de noodzakelijke investeringen in defensie kan ondersteunen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00