Streng Frans drugsbeleid gaat in tegen Europese wetgeving

Een verbod op de grensoverschrijdende handel van cannabidiol-olie (CBD) is binnen de Europese Unie niet wettelijk. Het gaat in tegen het vrije vervoer van goederen. Er kan immers geen wetenschappelijk bewijs worden geleverd dat producten op basis van hennep geestverruimende effecten hebben.

Dat staat in een advies van Evgeni Tanchev, advocaat-generaal bij het Europese Hof van Justitie, over een rechtszaak rond de verkoop van cannabidiol-producten in Frankrijk.

Elektronische sigaret

Het advies van de advocaat-generaal heeft betrekking op een veroordeling die in Frankrijk werd uitgesproken. Verdelers van Kanavape, een elektronische sigaret met cannabidiol-olie uit Tsjechië, moesten voor de Franse rechter verschijnen. De rechtbank was van mening dat de verdelers zich aan handel in verdovende middelen schuldig hadden gemaakt.

Cannabidiol wordt gewonnen uit hennepplanten. Het product bevat echter minder dan 0,2 procent THC, de stof die geestverruimende effecten kan hebben. In Frankrijk, dat een van de strengste drugswetten van heel Europa heeft, is echter elk spoor van THC verboden.

De beschuldigden werden veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van achttien maanden. Ze moesten ook een boete van 10.000 euro betalen. De veroordeelden gingen echter in beroep. Het Franse hof van beroep besloot daarop het dossier door te sturen naar het Europese Hof van Justitie.

Mijlpaal

‘De invoer van cannabidiol kan niet worden verboden,’ zegt het advies van de advocaat-generaal. ‘De Europese Unie garandeert immers het vrije verkeer van goederen.’ Tanchev voerde aan dat de Franse regering niet duidelijk heeft vastgesteld welke schadelijke effecten aan het gebruik van cannabidiol-olie in elektronische sigaretten zou kunnen verbonden zijn.

Hij voegde eraan toe dat cannabidiol – in tegenstelling tot THC – in Frankrijk volgens de wet ook niet als een verdovend middel kan worden beschouwd. Het Europees Hof van Justitie is niet gebonden aan het advies, maar volgt meestal wel het standpunt van de advocaat-generaal. Een definitieve uitspraak zou in september vallen.

‘Het advies vertegenwoordigt een symbolische overwinning voor de cannabidiol-industrie,’ zeggen experts. ‘Door de uitspraak zou niet alleen Frankrijk zijn wetgeving moeten aanpassen, maar ook andere nationale regelgevers zouden gedwongen kunnen worden om beperkingen met betrekking op producten op basis van cannabidiol te herzien.’

‘De uitspraak dat cannabidiol niet als een verdovend middel mag worden beschouwd, is voor de sector een belangrijke mijlpaal,’ betoogt Active, de Europese federatie van producenten van cannabinoïden.

De European Medicinal Cannabis Association (EUMCA) wijst er anderzijds op dat het advies op een bredere waaier producten betrekking kan hebben dan op elektronische sigaretten. Volgens consulent Brightfield Group kan de sector over een periode van drie jaar 400 procent groeien.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20