Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 05 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Amerikaanse regering investeert in cannabis-onderzoek, maar TCH is uitgesloten

Logo Business AM
Economie

23/09/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

De Amerikaanse regering subsidieert onderzoek dat kan duidelijk maken of marihuana daadwerkelijk de potentie heeft om pijn te verlichten. Een som van 3 miljoen dollar zal verdeeld worden over negen projecten die vooral onderzoek naar cannabidiol (CBD) doen. Dat is een trendy ingrediënt dat vooral wordt verwerkt in onder meer cosmetica en voeding. Daarnaast komen ook een aantal andere stoffen in aanmerking voor de subsidies.

Research naar tetrahydrocannabinol (TCH), een ander bestanddeel van cannabis, is echter uitgesloten. Die stof is verantwoordelijk voor de roes die het gebruik van marihuana creëert.

Illegaal

“De Amerikaanse federale regering beschouwt marihuana nog altijd als een illegale drug,” verduidelijkt Carla Johnson, redacteur gezondheid bij het persbureau Associated Press. “Tegelijkertijd laten meer dan dertig Amerikaanse staten het gebruik van het product toe voor een waaier van medische problemen. Nochtans zijn voor de positieve impact op de gezondheid niet altijd sluitende bewijzen beschikbaar.”

“De sterkste aanwijzingen voor een actieve werking zijn gelinkt aan de aanpak van chronische pijn. Dat is ook het belangrijkste motief dat Amerikaanse burgers aangeven om zich voor een erkend medisch marihuana-programma in te schrijven.”

“Het is echter niet duidelijk welke onderdelen van marihuana een positieve werking kunnen hebben,” aldus nog Johnson. “Het is tevens onzeker of het mogelijk is de intoxicerende effecten van tetrahydrocannabinol te vermijden.”

“De wetenschap loopt achter op de interesses en het gebruik bij het publiek,” zegt David Shurtleff, onderdirecteur van het National Center for Complementary and Integrative Health, dat de studies financiert. “Met deze onderzoeksprojecten hopen we een gedeelte van die kloof te kunnen dichten.”

“Er is al wel veel onderzoek geweest tetrahydrocannabinol. Maar de mogelijkheid op verslaving en misbruik maakt die stof ongeschikt voor de behandeling van pijn.”

Opioïdencrisis

De Amerikaanse National Academies of Sciences, Engineering and Medicine waarschuwde twee jaar geleden dat het gebrek aan marihuana-research een risico voor de gezondheidszorg betekende. “Andere federale instellingen hebben eveneens al onderzoek naar marihuana gesteund,” merkt Carla Johnson op. “Die research was echter vooral gericht op de potentiële schadelijke gevolgen van het gebruik.”

De onderzoekers wijzen ook naar de opioïdencrisis waarmee de Verenigde Staten de jongste jaren zijn getroffen. Die problemen hebben volgens hen geleid tot een nieuwe wetenschappelijke interesse in de mogelijke pijnbestrijdende werking van marihuana.

“Patiënten maken gewag van vele voordelen van het medicinaal gebruik van cannabis,” benadrukt Aditi Das, een scheikundige aan de University of Illinois, een van de bestemmelingen van de researchsubsidies. “We moeten achterhalen welke wetenschappelijke fenomenen hierachter schuil gaan.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton