Legalisering doet verkoop cannabis in Californië dalen

Californië is de grootste legale cannabismarkt van de Verenigde Staten. Sinds ook de verkoop van recreatieve marihuana is toegelaten, blijkt de omzet van de sector echter in te krimpen. Dat vreemde fenomeen schrijft de industrie toe aan diverse hindernissen. In eerste instantie wijzen de producenten en verkopers naar de zware heffingen, die het legale product bijzonder duur maakt. Daarnaast is de sector tevens met een zware regelgeving geconfronteerd.

Californië was drieëntwintig jaar geleden de eerste Amerikaanse staat die de verkoop van medicinale cannabis toestond. Sinds januari vorig jaar is er ook de verkoop van marihuana voor recreatieve doeleinden toegelaten.

Heffingen

“Dankzij het grote aantal medische gebruikers is Californië de grootste legale cannabismarkt ter wereld,” benadrukt het magazine The Economist. “Sinds de legalisatie van de verkoop is die markt echter opvallend genoeg kleiner geworden. De introductie van een legale verkoop zou de omvang van de markt moeten uitbreiden. Illegale verkopers zouden immers gedwongen zijn hun activiteiten te stoppen.”

“Dat is ook gebeurd in andere staten die tot een legalisering beslisten,” betoogt het magazine. “Uit cijfers blijkt echter dat de legale cannabismarkt in Californië vorig jaar een omzet boekte van 2,5 miljard dollar, tegenover 3 miljard dollar inkomsten het jaar voordien.”

Josh Drayton, woordvoerder van de California Cannabis Industry Association, verwijst echter naar de strenge regulering. Hij benadrukt daarbij dat Californië in het verleden de meest soepele marihuana-regelgeving van de hele wereld kende. Na de legalisering blijkt de staat nu een van de meest strenge regelgevingen voor de verkoop van het product te hebben.

Vele bedrijven die actief waren op de markt voor medicinale cannabis, vinden te nieuwe regelgeving bijzonder hinderend. De kosten voor vergunningen en licenties lopen bovendien bijzonder hoog op. Daarnaast zijn er ook nog allerlei fiscale heffingen. Dat begint met een retailbelasting van 15 procent.

Daarnaast is er een omzetbelasting van minstens 7,25 procent. Die heffing wordt echter aangevuld met bijkomende taksen lagere overheden. De teelt van het product is eveneens onderhevig aan allerlei belastingen.

Babyboomers

Tenslotte is er ook nog de federale belasting, hoewel het product volgens de federale wetgeving illegaal blijft. “Volgens de federale overheid mogen de cannabis-bedrijven bij hun fiscale aangiftes ook geen bedrijfskosten in mindering brengen,” benadrukken woordvoerders van de sector.

“De ondernemingen worden daardoor op hun brutowinsten belast. Daardoor moet de legale cannabismarkt met hoge prijzen werken. Bij illegale verkopers kan de klant 30 gram cannabis kopen voor een bedrag van 150 dollar. In het legale circuit loopt die prijs echter op tot mogelijk 400 dollar.”

Bovendien blijkt dat de meeste Californische steden hebben besloten om op hun grondgebied geen recreatieve verkoop van cannabis toe te staan. Andere steden, zoals Los Angeles, laten winkels wel toe, maar zijn bijzonder terughoudend met de uitreiking van licenties.

Terwijl de sector in Californië al deze hindernissen moet proberen te overwinnen, blijkt dat op nationaal niveau cannabis steeds meer wordt geaccepteerd. Lisa Hurwitz, productieleider bij teler Grassroots Cannabis, zegt dat vooral bij de babyboomers en oudere generaties een snelle groei blijkt.

“Sommigen herontdekken het product dat ze als jongeren hebben gebruikt,” aldus Hurwitz. “Anderen gebruiken de cannabis als een behandeling voor allerlei kwalen waarmee men op oudere leeftijd vaak mee te maken krijgt.”

Meer