Streamz doet zijn intrede, maar kan de streamingdienst concurreren met Disney+ en Netflix?

Over twee weken komt videodienst Streamz, online. Maar ook VRT NU en VTM Go blijven bestaan. En dan zijn er nog de buitenlandse diensten, zoals marktleider Netflix en nieuwkomer Disney+. Opdat u de bomen door het streamingbos nog zou zien, maken we een overzichtje.

Streamz is een initiatief van DPG Media en Telenet, in samenwerking met de openbare omroep VRT. Beide mediagroepen willen daarmee een lokaal alternatief bieden voor de trend waarbij Vlamingen steeds meer ‘on demand’ willen kijken, en bereid zijn daarvoor te betalen. Al jaren is het Amerikaanse Netflix de marktleider als het op streaming aankomt, maar ondertussen zijn er heel wat concurrenten opgedoken.

Netflix

 • Waarom? Netflix is nog altijd de bekendste streamingdienst ter wereld, met vooral een sterk aanbod aan zogenaamde ‘Originals’. Dat zijn series die vaak uitgroeien tot ware successen, zoals ‘House of Cards’, ‘Fargo’, ‘Orange is the New Black’ of ‘La casa de papel’.
 • Waarom niet? Hoewel Netflix erin slaagt om aan een fenomenaal tempo content te lossen, gaat het vaak om series. Voor een uitgebreide filmcatalogus bent u bij Netflix niet aan het juiste adres. Ook verhuist een deel van de bibliotheek binnenkort naar Disney+, dat overigens iets goedkoper is.
 • Kostprijs? Basic (1 scherm in gewone resolutie) voor 7,99 euro per maand; Standaard (2 schermen in HD) voor 11,99 euro per maand; Premium (4 schermen in Ultra HD) voor 15,99 euro per maand. Het delen van abonnementen wordt hier oogluikend toegelaten.

Disney+

 • Waarom? Disney staat garant voor veel kindvriendelijke content. Maar het gaat ruimer dan dat, want de Amerikaanse entertainmentreus kan namelijk teren op zes merken. Naast Disney zelf zijn dat animatie-afdeling Pixar, de superhelden van Marvel Cinematic Universe, ‘Star Wars’, natuur- en wetenschapskanaal National Geographic en cartoonserie ‘The Simpsons’.
 • Waarom niet? Ondanks het verdwijnen van de Disneyklassiekers, de Star Wars-films en de Marvel-films, sleurt Netflix nog altijd een omvangrijke contentbibliotheek achter zich aan. Bovendien produceert Netflix aan een verschroeiend tempo nieuwe reeksen. Disney+ kan daar voorlopig nog niet veel tegenover zetten, de succesvolle Star Wars-reeks The Mandalorian even niet te na gesproken.
 • Kostprijs? 6,99 euro per maand, oftewel 69,99 euro per jaar. Disney+ lanceert op 15 september, één dag na Streamz, in België. Alle Proximusklanten die al betalen voor de extra zenderpakketten All Stars of All Stars & Sport krijgen gratis toegang tot Disney+.

Streamz

 • Waarom? Als u tuk bent op Vlaamse fictie, bent u hier aan goede adres. Streamz pakt uit met 11 ‘Originals’, zoals de historische fictiereeks ‘De bende van Jan De Lichte’, de politiereeks ‘Fair Trade’, de komische reeks ‘Niets te melden’ én een documentaire van Eric Goens over Dimitri Vegas & Like Mike. Via Telenet stromen ook HBO-titels, zoals ‘Game of Thrones’, ‘The Sopranos’ of ‘Big Little Lies’ naar Streamz. Met dank aan de VRT kunt u kijken naar reeksen als ‘Over water’, ‘De Parelvissers’, ‘Eigen Kweek’ en – hoe kan het ook anders – ‘FC De Kampioenen’.
 • Waarom niet? Als u een VRT-kijker bent, hoeft u nog niet meteen in paniek te slaan. De openbare omroep kan – gezien de beheersovereenkomst met de Vlaamse regering – niet alle content zomaar achter een betaalmuur duwen. De gratis dienst VRT NU zal nog niet uitgekleed worden, liet VRT meteen weten op Twitter. Ook fans van internationale content zoeken hun gading beter elders.
 • Kostprijs? Basisabonnement kost 11,95 euro per maand, terwijl u voor een uitgebreide versie 19,95 euro per maand neertelt. Abonnees kunnen op vier schermen tegelijkertijd in HD kijken. De 421.000 abonnees van Telenet Play en Telenet Play More krijgen Streamz er gratis bovenop.

Apple TV

 • Waarom? Tja, we weten het eigenlijk niet, want echt potten breken doet deze dienst vooralsnog niet. Apple TV verzamelt content van Amerikaanse zenders, zoals CNN, Fox, CBS, Starz en HBO. De bekende titels van die laatste zullen gewoon beschikbaar zijn via Streamz. Bovendien ziet het ernaar uit dat Fox uit het lijstje verdwijnt, want Disney is er eigenaar van en houdt dus liever die series en films op zijn eigen platform.
 • Waarom niet? Zoals we hierboven aangaven, is Apple TV geen ongelofelijk succes. De aangekondigde topseries konden niet echt op bijval rekenen van de critici. Naar verluidt zou Apple nu augmented reality-technologie willen introduceren in Apple TV, al is het maar de vraag of dat iemand zal overtuigen om een abonnement te nemen.
 • Kostprijs? 4,99 euro per maand. Wie zich een Apple-toestel (iPhone of iPad, bijvoorbeeld) aanschaft, krijgt een gratis lidmaatschap van één jaar.

Amazon Prime Video

 • Waarom? De streamingdienst van e-commercegigant Amazon heeft een ruim aanbod aan Amerikaanse films en series. Het is er ook mogelijk om apart te betalen voor een specifieke film of serie. Wie een abonnement neemt, krijgt toegang tot andere diensten van Amazon, zoals gratis verzending van pakjes.
 • Waarom niet? Het aanbod is quasi uitsluitend Amerikaans, met een occasionele Franse productie ertussen. Vlaamse content zult u hier niet terugvinden, maar dat is ook de bedoeling.
 • Kostprijs? U betaalt eigenlijk voor het algemene Amazon Prime-abonnement, dat 5,99 euro per maand kost. In die zin is het video-aanbod eerder een leuke extra dan iets waar u bewust geld voor moet neertellen.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20