De waarheid over stoppen met roken en gewichtstoename

Veel mensen die stoppen met roken nemen in het eerstvolgende jaar vier tot kilo in gewicht toe. Vooral in de eerste drie maanden is er een serieuze gewichtstoename. Dat is meer dan wat mensen die stoppen met roken eigenlijk verwachten. Toch wegen die extra kilo’s niet op tegen de voordelen van stoppen met roken. Dagelijks zouden wereldwijd nog steeds één miljard mensen roken.

Het is algemeen geweten dat mensen in gewicht toenemen wanneer ze stoppen met roken. In de bijsluiter van hulpmiddelen is die aangekondigde gewichtstoename echter veel minder dan in werkelijkheid. Daar gaat het gemiddeld om zo’n 2,9 kilo meer. Vrouwelijke rokers vinden gemiddeld 2,3 kilo acceptabel als ze daarmee van hun ongezonde verslaving verlost zijn. Maar volgens 62 studies van Britse en France wetenschappers komt er gemiddeld in de eerste jaren al vier tot vijf kilo bij.

Roken versus gewicht

Toch zouden de ware cijfers niemand mogen tegenhouden om te stoppen met roken, schrijft het vakblad BMJ (British Medical Journal). Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving is dit een belangrijke beslissing. In de eerste drie maanden na het roken van de laatste sigaret komen ex-rokers zo’n één kilo per maand bij. Dat is dus ongeveer drie kilo, waarna het gewicht zich stilaan stabiliseert.

De gewichtstoename hoeft zeker ook niet definitief te zijn. Ongeveer 16% van de ex-rokers heeft na een jaar zelfs gewicht verloren. Een kleine minderheid, zo’n 13%, komt meer dan tien kilo bij en lijdt dus aan overgewicht. Algemeen wordt aangenomen dat gewichtstoename de grootste barrière vormt om met roken te stoppen.

Stoppen met roken hoeft niet tot meer gewicht te leiden
(Pexels)

Nicotine werkt als een eetlustremmer en versnelt ook het metabolisme. Van zodra iemand stopt met roken neemt de eetlust dus toe. Bovendien voelen veel ex-rokers zich in het begin minder gelukkig. En dan lijkt eten, en vooral snoep, het ideale vervangmiddel van een sigaret. Het is zelfs mogelijk dat je bepaalde dingen lekkerder gaat vinden, omdat sigaretten je smaakpapillen verstoorden.

Wat kan je doen?

Gelukkig heb je die gewichtstoename dus eigenlijk zelf in de hand. Je kan echt vermijden dat de kilo’s er na de laatste sigaret bijkomen:

  • Bereid je voor: van zodra je weet op welke dag je stopt met roken, moet je alle zoetigheden uit de keuken verwijderen. Als er geen ongezonde dingen in de kast liggen, kan je er ook niet aan toegeven.
  • Kauw lang genoeg op je eten: niet alles meteen naar binnen schrokken, neem je tijd om op alles goed te kauwen. Op die manier zal je zeker niet te veel eten. Heb je toch nog honger? Drink dan een glas water!
  • Doe iets actief: nu je toch gestopt met roken, kan je een sportieve activiteit doen. Ga bijvoorbeeld fietsen of lopen, en dan hou je de kilo’s zeker onder controle. Fysieke inspanningen kunnen zelfs helpen om te stoppen met roken.
  • Gebruik nicotinepleisters: er is niets mis mee om hulpmiddelen te gebruiken die je lust voor een sigaret beperken. Maar besef wel dat het geen dieetpilletjes zijn.
  • Wees niet te streng voor jezelf: stoppen met roken was al een moedige beslissing. Focus je nu niet te veel op die paar kilo’s. Veel is het niet, en na een paar maanden zal het gemakkelijker zijn om dat gewicht weer snel te verliezen. Je zal je immers beter dan ooit voelen!

Tot slot: een elektronische sigaret kan helpen, maar ook dat is schadelijker dan je denkt. Lees er hier alles over!

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20