Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 31 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Nieuwe studie: elektronisch roken schadelijker dan gedacht

Logo Business AM
Sciences

05/02/2018 | wouter.veeckmans@gmgroup.be | 2 min leestijd

Veel rokers zijn van klassieke sigaretten overgeschakeld opelektronisch roken of vaping. De apparaatjes worden als gezondere alternatievenop echte sigaretten voorgesteld. Ze bevatten geen teer of koolmonoxide enverminderen de drang naar nicotine. Toch is er weinig bekend over de langetermijneffectenvan vaping. Nu blijkt uit een we studie van de University of Rochester dat elektronischroken gevaarlijker is dan gedacht werd en dat sommige smaken giftiger zijn danandere.

Onderzoekers van de University of Rochester waarschuwen via hun onderzoek, dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Physiology, dat ook elektrisch roken schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. De smaakstoffen zouden een directe op onze weerstand hebben. Prof. dr. Irfan Rahman die het effect ervan onderzocht, concludeerde dat er bij de monocyten (één van de witte bloedcellen) ontstekingsreacties vrijkomen of dat de cel zelfs afstierf.

Niet alle smaken zijn even schadelijk. Kaneel, vanille en boter zijn de grote boosdoeners. Ook het mengen van smaken zou giftig zijn voor de witte bloedcellen. Het onderzoek is wel nog niet compleet, zegt Rahman. In ons land zijn de regels voor elektronisch roken strenger dan in de meeste landen. Het wordt behandeld zoals gewone tabaksproducten: ze mogen niet online verkocht worden, ze zijn verboden voor kinderen onder de 16 jaar en er mag geen reclame voor gemaakt worden. Bovendien is het verboden om in gesloten openbare ruimtes te vapen.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO