Nieuwe studie: elektronisch roken schadelijker dan gedacht

Veel rokers zijn van klassieke sigaretten overgeschakeld opelektronisch roken of vaping. De apparaatjes worden als gezondere alternatievenop echte sigaretten voorgesteld. Ze bevatten geen teer of koolmonoxide enverminderen de drang naar nicotine. Toch is er weinig bekend over de langetermijneffectenvan vaping. Nu blijkt uit een we studie van de University of Rochester dat elektronischroken gevaarlijker is dan gedacht werd en dat sommige smaken giftiger zijn danandere.

Onderzoekers van de University of Rochester waarschuwen via hun onderzoek, dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Physiology, dat ook elektrisch roken schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. De smaakstoffen zouden een directe op onze weerstand hebben. Prof. dr. Irfan Rahman die het effect ervan onderzocht, concludeerde dat er bij de monocyten (één van de witte bloedcellen) ontstekingsreacties vrijkomen of dat de cel zelfs afstierf.

Niet alle smaken zijn even schadelijk. Kaneel, vanille en boter zijn de grote boosdoeners. Ook het mengen van smaken zou giftig zijn voor de witte bloedcellen. Het onderzoek is wel nog niet compleet, zegt Rahman. In ons land zijn de regels voor elektronisch roken strenger dan in de meeste landen. Het wordt behandeld zoals gewone tabaksproducten: ze mogen niet online verkocht worden, ze zijn verboden voor kinderen onder de 16 jaar en er mag geen reclame voor gemaakt worden. Bovendien is het verboden om in gesloten openbare ruimtes te vapen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20