Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 05 DEC

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Stevig economisch herstel eurozone in het derde kwartaal

Logo Business AM
Economie

30/10/2020 | Niels Saelens | 3 min leestijd

Arbeider in de Toyotafabriek in het Franse Valenciennes (Photo : Xinhua)

Het bruto binnenlands product (bbp) van de eurozone is in het derde kwartaal gestegen met 12,7 procent. Al gaan veel economen ervan uit dat dit een tijdelijk herstel is nu meer en meer Europese landen in lockdown gaan.

Het bbp in de eurozone is gestegen met 12,7 procent in vergelijking met het tweede kwartaal. Toen was de economie van de eurozone ingekrompen met 11,8 procent.

Stevig herstel in Frankrijk en Duitsland

De Nationale Bank van België liet donderdag weten dat er in ons land sprake was van een economische herstel van 10,7 procent in vergelijking met het tweede kwartaal.

In Frankrijk werd er in het derde kwartaal zelfs een economisch herstel van 18,2 procent opgetekend. Net zoals de Nationale Bank van België merkt de Franse statistiekenbureau Insee op dat ondanks de heropleving op kwartaalbasis de jaar-op-jaargroei nog steeds negatief is.

Duitsland, de grootste economie van de eurozone, kon tijdens het derde kwartaal een economisch herstel van 8,2 procent optekenen ten opzichte van het tweede kwartaal.

Lockdowns bedreigen economisch herstel

Volgens economen kan het economisch herstel in het derde kwartaal volledig weggeveegd worden in het vierde kwartaal als gevolg van nieuwe lockdowns. Zo gaat Frankrijk vanaf vrijdag opnieuw in lockdown. Niet-essentiële winkels, horecazaken gaan dicht, thuiswerken wordt de norm, maar scholen (behalve universiteiten) en bedrijven blijven open. 

‘De lockdown kan het Franse economisch herstel uit het derde kwartaal volledig tenietdoen’, laat Andrew Kenningham, hoofdeconoom bij Capital Economics weten aan de Amerikaanse nieuwszender CNBC.

Duitsland heeft dan weer een gedeeltelijke lockdown aangekondigd. Cafés, restaurants, sportzalen en cultuurhuizen gaan dicht tot eind november.

In ons land zit het Overlegcomité vrijdag samen om nieuwe maatregelen te bespreken. De kans bestaat dat er ook in ons land een lockdown komt.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  64.520.350
 • Aantal
  doden
  1.493.624
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  584.857
 • Aantal
  doden
  17.033
Logo Business AM

Business AM | Stocks