Steven Vanackere benoemd tot vicegouverneur Nationale Bank

Voormalig minister Steven Vanackere is benoemd tot vicegouverneur van de Nationale Bank. De benoeming is maandag aangekondigd in het Staatsblad.

Vanackere is sinds begin 2019 directeur bij de Nationale Bank. Op die benoeming kwam toen heel wat kritiek omdat hij Marcia De Wachter verving, en zij was de laatste vrouw in het bestuur van de Nationale Bank.

De ex-vicepremier en voormalig minister van Financiën voor CD&V startte bij de Nationale Bank op het moment dat toenmalig vicegouverneur Pierre Wunsch de nieuwe gouverneur werd, in opvolging van Jan Smets. De functie van vicegouverneur was sindsdien vacant. De benoeming van Vanackere tot vicegouverneur werd maandag ook meteen van kracht.

De vicegouverneur is van de andere taalrol dan de gouverneur en vervangt hem bij dienstafwezigheid. Daarnaast neemt de vicegouverneur ook nationale en internationale representatietaken op zich.

Arco

De benoeming ligt gevoelig, omdat Vanackere tot de ACW-vleugel van CD&V behoort. De coöperatie Arco, een financieel vehikel van de christelijke werknemersbeweging ACW (nu Beweging.net), was een grote aandeelhouder van Dexia en ging mee ten onder toen die financiële groep in 2008 kapseisde. De toenmalige regering-Leterme beloofde een waarborg voor de circa 800.000 Arco-coöperanten, maar van een vergoeding voor de gedupeerden is nog steeds niets in huis gekomen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20