Handelstopvrouw Claire Tillekaerts wordt voorzitster Nationale Bank

Claire Tillekaerts wordt de nieuwe voorzitster van de hervormde Regentenraad, zeg maar de raad van bestuur, van de Nationale Bank. Ze is al jaren de topvrouw van het Vlaamse agentschap Flanders Investment & Trade (FIT).

Dat staat in een koninklijk besluit dat minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) maandag heeft ondertekend. De 63-jarige Tillekaerts is sinds 2012 gedelegeerd bestuurder van FIT, het agentschap dat bevoegd is voor het aantrekken en begeleiden van buitenlandse investeerders naar Vlaanderen

De Croo hervormde vorig jaar de governancestructuur bij de Nationale Bank. Daarbij werd ingezet op de vervrouwelijking van de structuren. Een en ander volgde op de heisa na de aanstelling van Steven Vanackere als directeur bij de instelling, waardoor meteen de laatste vrouw uit het directiecomité zou verdwijnen.

Bij die hervorming kwam het tot een schrapping van het College van Censoren en werd het auditcomité in de Regentraad geïntegreerd, wat meteen leidde tot een daling van het aantal mandaten. Tegelijkertijd werd vastgelegd dat minstens een derde van de leden van de regentenraad – zeg maar: de raad van bestuur – van het andere geslacht moet zijn.

Duo Tillekaerts-Wunsch

Bovendien zit de gouverneur niet langer de Regentenraad voor. Voortaan moet dat gebeuren door iemand van het andere geslacht en van de andere taalrol. Vandaag is de Franstalige Pierre Wunsch de gouverneur van de Nationale Bank. De voorzitter van de Regentenraad moet dus een Nederlandstalige vrouw zijn.

De Algemene Vergadering zette het licht op groen voor de nieuwe leden van de Regentenraad. Naast Tillekaerts gaat het om Robert Verteneuil, Danny Van Assche, Eric Mathay, Mia de Schamphelaere, Géraldine Van der Stichele, Véronique Thirion, Estelle Cantillon, Christophe Soil en Marjan Maes. Na die goedkeuring besliste minister De Croo Tillekaerts naar voren te schuiven als voorzitster.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20