Stellantis en Amazon kondigen brede samenwerking aan

Het autoconcern Stellantis en het technologiebedrijf Amazon starten een brede samenwerking. Dat hebben de twee bedrijven aangekondigd. De samenwerking moet beide partners toegang verstrekken tot intelligentere en duurzamere wagens.

Door de alliantie zal Stellantis de kans krijgen om software van Amazon in de dashboards van zijn wagens en trucks te integreren. Anderzijds zal de constructeur Amazon uitrusten met een vloot van bestelwagens voor de levering van bestellingen. 

Hardware en software

De overeenkomsten ondersteunen de inspanningen van Amazon om zijn positie in de transportsector te versterken, en kunnen Stellantis anderzijds helpen om bij de ontwikkeling van voertuigen met geavanceerde, software-gestuurde infotainmentfuncties de kloof met Tesla te verkleinen.

Er werd nog opgemerkt dat het akkoord tussen Stellantis en Amazon een breed karakter heeft en daarbij zowel op software als hardware betrekking heeft.

De twee partners betoogden te zullen samenwerken rond de ontwikkeling van software voor de digitale cockpit-infotainmentsystemen van de wagens die Stellantis over twee jaar op de markt wil brengen. Stellantis wierp daarbij op van de digitale assistent Alexa van Amazon gebruik te zullen maken voor de uitbouw van spraakgestuurde functies, navigatie, voertuigonderhoud, digitale handel en betaaldiensten.

Ram ProMaster

“Grote exploitanten van wagenparken voor e-commerce, zoals Amazon, kunnen op de toekomstige marktontwikkelingen een grote impact hebben”, stipt nieuwsdienst Reuters aan. “Gevestigde autofabrikanten nemen immers de concurrentie op met start-ups voor de elektrificatie van de wereldwijde systemen voor pakketbezorging.”

Amazon zal naar eigen zeggen Stellantis helpen bij de ontwikkeling van nieuwe digitale producten en de bijscholing van het wereldwijde personeelsbestand van de autobouwer, en als cloudprovider helpen bij de uitbouw van het mobiele netwerk en de datacapaciteit die de toekomstige voertuigen nodig zullen hebben.

Rivian

Daarnaast werd bekendgemaakt dat Amazon ook de eerste klant zal zijn voor de nieuwe lijn elektrische bestelwagens die Stellantis volgend jaar op de markt wil brengen. De bedrijven benadrukken van plan te zijn om jaarlijks duizenden exemplaren van de RAM ProMaster, een elektrische bestelwagen van Stellantis, in het verkeer te brengen.

Amazon heeft momenteel nog een overeenkomst lopen voor de afname van honderdduizend elektrische bestelwagens van Rivian. Het is niet duidelijk welke impact het akkoord met Stellantis op die samenwerking zal hebben. 

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.