Stefan Cornelis, de kabinetschef van Sven Gatz (Open Vld), moet voor deontologische commissie verschijnen

Stefan Cornelis, de kabinetschef van Sven Gatz (Open Vld), moet voor deontologische commissie verschijnen
Kabinetschef Stefan Cornelis – DIRK WAEM/AFP via Getty Images

Stefan Cornelis moet zich verantwoorden voor de deontologische commissie van het Brussels parlement. Hij verdiende 272.148,24 euro, door politieke jobs te cumuleren: ver boven het wettelijke plafond.

  • Uitgerekend nu komt het nieuws, via La Dernière Heure, dat de kabinetschef van Gatz in die Brusselse regering, Stefan Cornelis, wel erg royaal zijn boterham verdient met overheidsgeld. Want de Brusselaar blijkt naast kabinetschef bij Gatz, waar hij naar eigen zeggen “tussen de 150.000 en 200.000 euro bruto verdient per jaar”, ook zijn inkomsten als OCMW-voorzitter in Ukkel en als gemeenteraadslid daar, volledig te laten uitbetalen. Zo komt hij aan 272.148,24 euro per jaar, volgens La Dernière Heure.
  • En dat is helemaal in strijd met de plafonds die de politiek zichzelf oplegde, voor politieke mandatarissen. Dat ligt in Brussel immers op 150 procent van het jaarlijkse brutoloon van een federaal Parlementslid, en komt op net geen 200.000 euro per jaar in 2022. Door de indexatie is het 228.000 euro in 2024, zo zegt de Cel Transparantie van de Brusselse administratie aan Bruzz.
  • Het nieuws sloeg in als een bom, vooral omdat aan Franstalige kant ook MR-kopstuk Valentine Delwart de regels zou hebben geschonden. Maar zowel Delwart als Cornelis zijn nu doorverwezen naar de Deontologische Commissie van het Brussels Parlement. Die leed een slapend bestaan, maar moet nu opnieuw bijeenkomen. 
  • Cornelis zelf vecht volop de zaak aan. “Ik vind het schandalig dat mijn vergoedingen zomaar in de pers komen. Dit zijn privézaken“, zo reageerde hij initieel bij Bruzz.
  • Aan deze nieuwsbrief klinkt het dat het “zijn democratisch recht is” om als kabinetschef aan de slag te zijn. Maar die job is “een professionele aanstelling, geen politiek mandaat”, zo stelt hij. “Het is dus niet correct om die bedragen op te tellen, en daar een gecombineerd gegeven van te maken.”
  • “Ik kan evengoed geen kabinetschef zijn, maar de antiekmarkten afdweilen en daar inkomen uit halen, als ik wil verdienen. Telt dat dan ook mee? Die kwestie van cumuleren is allemaal besproken geweest bij het maken van de Brusselse ordinatie. Maar nu proberen PVDA en de groenen dat open te breken.”
  • Dat het telkens toch om overheidsgeld gaat, ook als kabinetschef, wuift Cornelis weg als argument. Zijn vergoeding als OCMW-voorzitter wil hij ook absoluut niet laten vallen: “Ik vind toch dat er een zekere vergoeding moet staan tegenover het geleverde werk. Het is nu al maximaal een half loon, dus ze hebben mij afgetopt.”

Nog pijnlijker: De Brusselse liberalen hadden al een slechte reputatie.

  • Begin dit jaar kreeg de Brusselse liberaal Vincent Riga (MR/Open Vld) al een onderzoek aan zijn been wegens “misbruik van overheidsmiddelen” van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Het ging daarbij over het gebruik van een peperdure BMW, tienduizenden euro’s aan restaurantbezoeken en torenhoge postzegelkosten. 
  • Riga had via een politieke benoeming het voorzitterschap van de vzw Ellips, een Brussels dienstencentrum voor ouderenzorg. Zo regelde men een wagen die zo’n 60.000 euro kostte, en voor 30.000 euro aan restaurantbonnen. Daarnaast waren er torenhoge telefoon- en internetrekeningen. Het onderzoek loopt.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.