Steenkool moet Duitse stroomopwekking redden: grote centrale heropent, transport van kolen krijgt voorrang op het spoor

Steenkool moet Duitse stroomopwekking redden: grote centrale heropent, transport van kolen krijgt voorrang op het spoor
Getty Images

Tot voor enkele jaren werd steenkool als energiebron afgebouwd door de Duitse overheid, die voluit de kaart van hernieuwbare energie wou trekken. Maar nu de aardgasprijzen record op record breken, maakt het “zwarte goud” een onwaarschijnlijke comeback bij onze oosterburen.

De Fins-Duitse energiegroep Uniper kondigde dinsdag de tijdelijke heropening van de kolengestookte elektriciteitscentrale Heyden-4, op ruim 60 kilometer van Hannover, aan.

De stroomproductie (875 megawatt capaciteit) wordt volgende maandag opgestart en zal volgens de huidige plannen doorgaan tot eind april 2023, op basis van een recente noodwet. Bij een wetswijziging zou de productie mogelijk met een jaar verlengd kunnen worden, voegt Uniper eraan toe.

De commerciële uitbating van de centrale eindigde eind 2020. Uniper, dat vorige maand nog door de Duitse overheid van een financiële ondergang gered werd, wou de site midden 2021 eigenlijk helemaal sluiten in het kader van zijn klimaatbeleid. Kolengestookte stroomopwekking leidt tot een hoge CO2-uitstoot. Maar onder druk van de Duitse overheid werd de site onderhouden en als reserve achter de hand gehouden.

Prijs aardgas op recordkoers

De heropstart van de productie vanaf volgende week is uiteraard niet los te zien van de verstoorde leveringen van Russisch aardgas aan Duitsland en de rest van Europa. Berlijn besliste eerder deze zomer dat olie en steenkool in geval van nood als vervangende energiebron moeten dienen.

De prijs van aardgas op de richtinggevende Nederlandse groothandelsmarkt klom woensdag even boven de psychologische grens van 300 euro per megawattuur. De slotkoers van 290 euro lag ruim 10 keer hoger dan een jaar eerder (27 euro). De hoogste koers ooit – 345 euro per megawattuur op 7 maart – komt zo stilaan weer in zicht.

Steenkool per spoor

Dat het alle hens aan dek is, bewijzen de noodmaatregelen voor het treinvervoer van steenkool. De Duitse regering besliste woensdag dat het transport van steenkool en olie per spoor tijdelijk voorrang krijgt op passagierstreinen, om de Duitse energiebevoorrading op peil te houden.

Uniper wees er eerder op dat de stroomproductie van Heyden-4 omhoog kan als de capaciteit van de steenkoolleveringen per spoor verhoogd wordt.

Duitsland rekende voor zijn elektriciteitsopwekking altijd al voor het grootste deel op steenkool: in het eerste kwartaal was het “zwarte goud” goed voor 31,5 procent van de stroomopwekking, tegenover 30,1 procent voor windmolens.

(jvdh)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.