Steenkool blijft gegeerd, globale CO2-emissies elektriciteitssector 5 procent hoger dan precorona

De vraag naar steenkool stijgt nu de wereldeconomie terug op gang is gekomen na een dip door de coronacrisis. De sterk vervuilende brandstof blijft ondanks klimaatakkoorden zeer gegeerd. Dat blijkt uit een rapport van de Britse denktank Ember.

De verbranding van steenkool was in 2019 goed voor zo’n 45 procent van de door mensen veroorzaakte broeikasgassen.

1,5°C

De huidige stijgende mondiale vraag naar elektriciteit overtreft de groei in schone elektriciteit, wat leidde tot een toename van het gebruik van steenkool, waardoor de CO2-uitstoot toenam.

Wereldwijde emissies van de elektriciteitssector stegen in de eerste helft van 2021 met 12 procent ten opzichte van een dieptepunten in de eerste helft van 2020. De CO2-emissies liggen nu 5 procent boven de pre-pandemische niveaus van de eerste helft van 2019, aldus het rapport.

 “De omschakeling van de elektriciteitssector is van groot belang om de kans te vergroten dat de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5°C”, lezen we. “Toch neemt het gebruik van steenkool toe, terwijl het juist snel moet afnemen.”

China

Ondanks Chinese ambities om tegen 2060 klimaatneutraal te worden en vanaf 2026 kolencentrales af te bouwen, groeide de elektriciteitsproductie door kolen er sinds 2019. De groei was groter dan wat alle steenkoolcentrales in de EU in de eerste helft van 2021 aan elektriciteit leverden, merkt Ember op.

China heeft in de eerste helft het jaar 14 procent meer stroom verbruikt dan in de eerste helft van 2019, toen van corona nog geen sprake was. Dat komt deels omdat de waterkrachtcentrales in het zuiden van China dit jaar weinig elektriciteit produceerden omwille van droogte. Steenkool moest meer dan twee derde van die extra vraag opvangen.

Terwijl het land nu al verantwoordelijk is voor 53 procent van het wereldwijde steenkoolverbruik (en samen met India twee derde), werden dit jaar alleen al nog eens plannen gemaakt voor 43 steenkoolcentrales, blijkt uit een analyse door de Finse ngo Centre for Research on Energy and Clean Air.

Lees ook:

(bzg)

Meer