Steeds meer eilanden worden per dag verhuurd en de ecologische impact is vernietigend

Bij de superrijken kan een grote interesse in vakanties op geïsoleerde eilanden – waar geen rekening met een buur moet worden gehouden en geen inmenging van vreemden moet worden gevreesd – worden opgetekend.Tegelijkertijd moet echter vastgesteld dat deze trends ervoor zorgen dat het avontuurlijke karakter van deze vakanties verloren gaat. Dat schrijven de journalisten Tom Hale en Fergus Peace in de Britse zakenkrant Financial Times.

Er worden bovendien vaak grote investeringen gedaan om het verblijfscomfort op de eilanden te verhogen, maar dat gaat meestal gepaard met belangrijke ecologische kosten. Op verscheidene locaties moet dan ook met verzet en acties van tegenstanders en omwonenden worden gerekend.

Eiland-lifestyle

“Superrijken genieten vaak meer van een avontuurlijk verblijf op een eiland dan een vakantie in dure hotels op exclusieve vakantieplekken,” benadrukt Chris Krolow, oprichter van het platform Private Islands Online, tegenover de Financial Times. Inmiddels worden op Private Islands enkele honderden eilanden te koop of te huur aangeboden.

Ook de vastgoedgroep Savills stelde recent in een rapport dat het voorbije decennium weliswaar grotendeels in het teken stond van investeringen in exclusief stedelijk vastgoed, maar zal de volgende tien jaar een toenemende interesse in de eiland-lifestyle laten blijken.

Daarbij wordt echter vaak de voorkeur gegeven om een eiland voor een kortere periode te huren. Er zijn immers inmiddels zoveel eilanden op de markt dat huur op korte termijn vaak de meest optimale keuze lijkt.

Gewezen wordt tevens op de rol van het internet, die het geïnteresseerde publiek de mogelijkheid biedt om wereldwijd naar een geschikte locatie op zoek te gaan. Bovendien hebben moderne ontwikkelingen er volgens Yolande Barnes, hoofd van Savills World Research, voor gezorgd dat de bewoonbaarheid van deze eilanden – die vaak zelfbedruipend moeten kunnen functioneren – kon worden versterkt. Onder meer wordt gewezen op ontziltings-installaties om drinkbaar water te voorzien.

Ecosystemen

Die ingrepen worden echter niet overal met enthousiasme ontvangen. Onder meer plannen van Royal Caribbean International om op CocoCay Island in de Bahamas een exclusieve vakantielocatie uit te bouwen, botste op zwaar verzet van de lokale bevolking, die zich zorgen maakte over de impact van het initiatief op het ecosysteem van de oceaan.

Zelfs kleinschalige projecten kunnen volgens tegenstanders onder meer de kwaliteit van de watervoorziening voor de omliggende gemeenschappen aantasten. In Canada is zelfs de Nova Scotia Nature Trust opgericht om de archipel 100 Wild Islands op te kopen, zodat ze niet door de toeristische industrie zouden kunnen worden ingepalmd.

“Door deze toeristische initiatieven wordt de ecosystemen van de eilanden vaak compleet vernield,” zegt Bonnie Sutherland, directeur van de Nova Scotia Nature Trust. “Onder meer worden prachtige bossen gerooid om grote gazons aan te leggen.” Bovendien wordt gevreesd voor schade aan het lokale bestand wilde zalmen.

Inmiddels is 85 procent van de archipel beschermd. Een gedeelte van de eilandengroep kon worden aangekocht, terwijl anderzijds met een aantal eigenaars een akkoord kon worden gesloten om aan het toekomstig gebruik een aantal ecologische beperkingen op te leggen.

Meer